Chipsuri delicioase de banane prăjite, din banane verzi, cu sos Mojo
Chiar dacă bananele pentru gătit (bananele verzi), nu sunt (încă) un aliment des întâlnit la noi, le putem găsi prin diverse magazine online sau pe la unii distribuitori de fructe și legume.
Ce sunt bananele verzi?
Bananele verzi sunt un soi de banane cultivate în special pentru gătit. Au un conținut ridicat de amidon și sunt mai puțin dulci decât bananele galbene.
Sunt al 10-lea cel mai important aliment de baza în lume și reprezintă 85% din totalul bananelor cultivate. La nivel mondial, sunt tratate aproape în același mod ca și cartofii.
Cum pregătim bananele prăjite?
Datorită cojii groase și tari, pentru a le decoji, tăiem ambele capete ale bananei verzi, introducem vârful unui cuțit ascuțit între pulpă și coajă și tăiem coaja de-a lungul "cusăturilor".
În funcție de preferințe, putem tăia pulpa în rondele subțiri (Chicharitas) cu cuțitul sau cu un feliator, sau o putem tăia în lung (Margaritas, Mariquitas), cu ajutorul unui decojitor pentru legume. Important este ca feliile să fie cât mai subțiri.
Atenție! Seva din coaja bananelor verzi, precum și banana în sine, poate păta hainele și mâinile, fiind dificil de îndepărtat.
După decojire, în contact cu aerul, pulpa bananelor verzi se va închide la culoare, datorită oxidării. Nu trebuie să ne facem griji, acest lucru nu va altera gustul.
Sucul de portocale trebuie să fie proaspăt stors (nu folosim "suc de portocale" cumpărat), iar usturoiul îl strivim sau îl trecem prin presa pentru usturoi.
Chipsuri de banane verzi, stil cubanez
Echipament
Ingrediente
- 190 ml. Ulei de rapiță (¾ cup.)
- 2 buc. Banane pentru gătit (foarte verzi)
- 1 lng. Sare
Sosul Mojo
- 80 ml. Ulei de măsline (⅓ cup. )
- 6 căței Usturoi
- 165 ml. Suc de portocale (⅔ cup. )
- 1 praf Chimen măcinat (¼ lgț. )
- 1 praf Sare (după gust)
- 1 praf Piper negru (după gust)
Pas cu pas
Pregătirea bananelor verzi
- Încingem uleiul (180 °C) într-o cratiță sau într-o tigaie mai adâncă (5-7cm), la foc mediu.190 ml. Ulei de rapiță
- Decojim bananele și le tăiem felii foarte subțiri apoi le adăugăm în tigaia cu uleiul încins, în tranșe mici, pentru a nu se lipi între ele. Le prăjim până capătă o culoare auriu-maroniu și devin crocante (aprox. 2 min.), întorcându-le cu o paletă strecurătoare pentru prăjit.2 buc. Banane pentru gătit
- Le scoatem și le uscăm cu ajutorul prosoapelor de hârtie și le presărăm cu sare.1 lng. Sare
Pregătirea sosului
- Într-o tigaie adâncă, sotăm usturoiul strivit sau pasat, aprox. 30 sec., fără a-l lăsa să se rumenească. Adăugăm sucul de portocale (proaspăt stors) (atenție, uleiul s-ar putea să sară și să stropească), pudra de chimen, sarea și piperul, după gust. Gătim pentru aprox. 1 min.80 ml. Ulei de măsline, 6 căței Usturoi, 165 ml. Suc de portocale, 1 praf Chimen măcinat, 1 praf Sare, 1 praf Piper negru
- Lăsăm sosul să se răcească și apoi îl turnăm peste chipsurile de banane prăjite. Servim imediat.
Sfaturi
- Sosul poate fi folosit pentru a aromatiza și alte preparate, precum sandvișurile cubaneze sau fructele de mare, preparate la grătar;
- Putem combina sucul de portocale cu sucul de lămâie (cantități egale).
Notițele mele
Nutriție
Pentru descrierea bananelor verzi, pentru gătit, se mai folosește și termenul "plantains", chiar dacă plantains si bananele pentru gătit fac parte din grupe diferite.
Totuși, "plantains" se traduce în "pătlagină" și, pentru a evita orice confuzie, ne vom referi la acest aliment folosind termenii "banane verzi" sau "banane pentru gătit".
Vezi » WikiPedia - Lista soiuri banane (Engleză).