Ce este aponevroza?
Aponevroza este o membrană fibroasă albă, subțire, foarte rezistentă, care acoperă și susține mușchii, separând între ele fasciculele musculare sau legându-le de oase.
Deoarece este extrem de dură, greu de mestecat și pentru că nu se topește în timpul gătirii, membrana aponevrotică trebuie îndepărtată înaintea procesului de gătire. Dacă o lăsăm pe carne, membrana se va strange și se va mototoli, deformând bucata de carne.
Cum îndepărtăm membrana aponevrotică?
Membrana aponevrotică se îndepărtează ușor, folosind un cuțit foarte ascuțit.
Începem prin îndepărtarea a cât mai multă grăsime de pe mușchi, cu mâna (se va desprinde ușor). Sub acest strat subțire de grăsime se găsește membrana aponevrotică, ușor de identificat (arată ca o bandă de scotch alb). Pentru a o îndepărta, introducem lama cuțitului sub membrană și despicăm un pic, cât să putem apuca membrana cu mâna cealaltă. Apoi, ținând cu o mână dintr-o parte, trecem cu cuțitul pe sub membrană, fără a tăia în carne.