Ce este fasonarea?
Fasonarea cărnii presupune eliminarea pielițelor și a tendoanelor, precum și îndepărtarea grăsimii, înainte să gătim carnea, pentru a obține o bucată de carne curată, fără reziduuri.
Îndepărtarea grăsimii se face în funcție de preparatul pe care dorim să-l gătim. Dacă vrem să facem o friptură de vită la grătar, atunci se recomandă îndepărtarea grăsimii din jurul cărnii, deoarece aceasta se va încreți în timpul frigerii pe grătar și va da preparatului un aspect neplăcut.
În schimb, dacă frigem carnea la cuptor, păstrăm grăsimea în jurul bucății de carne, deoarece va oferi umiditatea/grăsimea necesară gătirii acesteia. În acest caz, dacă dorim, putem transforma grăsimea în crustă (înainte să gătim carnea, frecăm grăsimea cu făină sau cu pudră din semințe de muștar) sau o putem îndepărta după ce gătim carnea, înainte de a fi servită.
Pentru fasonare se folosește un cuțit foarte ascuțit.