Ce este boia?
Boia sau Paprica (Paprika) este un condiment de culoare roșie, obținut prin pisarea ardeiului roșu uscat.
Tradițional, ingredientul este obținut din varietatea de ardei Capsicum annuum, care include și ardeii iuți, dar ardeii pentru paprica tind să fie mai blânzi.
Boia iute, Boia dulce
Condimentul este folosit în multe rețete pentru a adăuga culoare și gust preparatelor, putând fi dulce sau iute, în funcție de sortimentul de ardei folosit. Iuțimea condimentului poate varia de la mediu la iute, dar toți ardeii pot fi folosiți pentru obținerea variantei dulci. Pentru boia dulce (paprica dulce) se folosește pericarpul și doar o parte din semințe. Culoarea galbenă sau portocalie este dată de conținutul de carotenoizi (pigment prezent în unele produse vegetale portocalii-roșii)
Ardeii utilizați pentru obținerea ingredientului au originat în America de Nord, zona centrală a Mexicului, unde au fost cultivați multe secole și au fost introduși în Europa în secolul al 16-lea, prin Spania.