Ce este Sherry?
Sherry (Vin de Xeres) este un vin întărit (se adaugă alcool, de obicei rachiu), obținut din struguri albi crescuți în apropierea orașului Jerez de la Frontera, în Andaluzia, Spania.
Spre deosebire de Vinul de Porto care are o aromă bogată, mai dulceagă, și o textură mai grea decât ale altor vinuri, datorită întăririi cu alcool distilat la mijlocul procesului de fermentare, Sherry-ul are o textură uscată (sec), deoarece este întărit după finalizarea procesului de fermentare și prin urmare are un conținut scăzut de zahăr rezidual din sucul de struguri.
Tipuri de Sherry
- Fino
- Manzanilla
- Manzanilla Pasada
- Amontillado
- Oloroso
- Palo Cortado
- Jerez Dulce
Este unul dintre vinurile cu denumire de origine protejată (DOP) ale Spaniei, având denumirea oficială Jerez-Xérès-Sherry.
Numele Sherry vine din anglicizarea denumirii Xérès.
WikiPedia: » Sherry