Tahân

Tahân (Tahîn, Tahin, Tahini, Tahina) este o pastă groasă, uleioasă, obținută din susan prăjit, specifică Orientului Mijlociu, ce poate fi servită ca atare sau ca ingredient major în hummus, baba ghanoush și halva.

Pasta de tahini se obține din semințe de susan înmuiate în apă și apoi zdrobite. Pentru a separa învelișul de miez, semințele zdrobite sunt înmuiate apoi în apă sărată, ducând la lăsarea tărâțelor pe fundul apei. Miezul care plutește este cules, prăjit și măcinat pentru a produse o pastă uleioasă. Se poate prepara și fără a prăji semințele, obținând "tahini crud" (uneori folosit ca produs organic).

Din făina obținută prin măcinarea semințelor uleioase prăjite (de nuci, floarea-soarelui, arahide, migdale, susan etc.) se prepară mâncăruri de post, dulciuri etc.

Tahini este utilizat în bucătăriile specifice coastei de Est a Mării Mediterane, Caucazul de Sud, precum și în părți din Africa de Nord.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.