Unitățile de măsură utilizate în rețetele culinare și conversia acestora în sistemele metric și imperial
Prescurtări utilizate în rețete
În România, unitățile de măsurare a greutății folosite cel mai des sunt gramele (g.) și kilogramele (kg.), în timp ce pentru măsurarea lichidelor folosim mililitru (ml.) și litrul (l.). În anumite situații, pentru comoditate, mai folosim ca unități de măsură și lingurițele (lgț.) și lingurile (lng.).
Mai jos vei găsi prescurtările folosite pe CeMănânc.ro precum și prescurtări utilizate în general în bucătăriile internaționale.
Când vorbim de linguri, lingurițe și cupe (mărimi Europene), ne referim la ustensilele de măsurat ingredientele în bucătărie, nu la cele folosite atunci când mâncăm. Pentru mai multe detalii, vizitează articolul dedicat ustensilelor de măsurat esențiale în bucătărie.
Volum
cup. | cupă |
ml. | mililitru |
dl. | decilitru |
l. (L.) | litru |
lng. | lingură |
lgț. | linguriță |
gln. | galon |
pnt. | pint |
leg. | legătură |
cons. | conservă |
1 lng. = 3 x lgț.
tsp. = teaspoon (linguriță)
tbsp. = tablespoon (lingură)
Masa și Greutatea
mg. | miligram |
g. | gram |
kg. | kilogram |
oz. | uncie (30 g.) |
lb. | livră (0,5 kg.) |
Dimensiuni
mm. | milimetru |
cm. | centimetru |
m. | metru |
țol | 2,54 mm. (inch) |
În bucătărie se mai utilizează și termenul "un praf de" care este același lucru cu "un vârf de cuțit". Când spunem un "praf de sare" înseamnă că ne referim la o cantitate de sare pe care o apucăm cu vârful degetelor și o putem presăra peste mâncare, echivalentă cu aprox. 1g sau chiar mai puțin. În rețetele scrise în limba engleză, termenul utilizat este "a pinch of". Termenul se folosește pentru ingrediente solide și mărunțite fin, precum sarea, zahărul, boia etc.
Conversii lichide, greutăți, dimensiuni
Măsurarea lichidelor (aprox.)
Cantitate | Litraj |
---|---|
1 lgț. | 5 ml. |
1 lng. | 15 ml. |
¼ cup. | 60 ml. |
⅓ cup. | 80 ml. |
½ cup. | 125 ml. |
⅔ cup. | 165 ml. |
¾ cup. | 190 ml. |
1 cup. | 250 ml. |
1 ¼ cup. | 310 ml. |
1 ½ cup. | 375 ml. |
1 ⅔ cup. | 415 ml. |
1 ¾ cup. | 450 ml. |
2 cup. | 500 ml. |
1 pnt. | 0,5 L. |
1 gln. | 3,8 L. |
Masa și Greutatea
Metric | Imperial |
---|---|
15 g. | 1/2 oz. |
30 g. | 1 oz. |
60 g. | 2 oz. |
90 g. | 3 oz. |
125 g. | 4 oz. |
175 g. | 6 oz. |
250 g. | 8 oz. |
300 g. | 10 oz. |
375 g. | 12 oz. |
400 g. | 13 oz. |
425 g. | 14 oz. |
500 g. | 1 lb. |
750 g. | 1 1/2 lb. |
1 kg. | 2 lb. |
2 kg. | 4 lb. |
Dimensiuni
Metric | Imperial |
---|---|
5 mm. | 1/4 țol |
1 cm. | 1/2 țol |
2.5 cm. | 1 țol |
5 cm. | 2 țoli |
7 cm. | 3 țoli |
10 cm. | 4 țoli |
12,5 cm. | 5 țoli |
15 cm. | 6 țoli |
18 cm. | 7 țoli |
20 cm. | 8 țoli |
23 cm. | 9 țoli |
25 cm. | 10 țoli |
28 cm. | 11 țoli |
30 cm. | 12 țoli |
33 cm. | 13 țoli |
1 cup. (metric) = 1,06 cup. (US)
În funcție de producător, 1 cupă poate avea 240 ml. sau 250 ml.
Conversii importante
Pentru precizie, mai ales dacă vorbim de pregătirea produselor de panificație, este recomandat să măsurăm ingredientele după greutatea acestora. Tabelul de mai jos te poate ajuta să faci conversia între cupe, linguri și grame, în funcție de ce anume specifică rețeta pe care o urmezi.
Măsurarea rapidă (aproximativă) a celor mai frecvente ingrediente, cu conversia între cupe, linguri și grame:
Unt, margarină | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 60 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 80 g. |
½ cup. | 8 lng. | 120 g. |
1 cup. | 16 lng. | 240 g. |
Făină | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 39 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 52 g. |
½ cup. | 8 lng. | 78 g. |
1 cup. | 16 lng. | 156 g. |
Mălai | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 31 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 41 g. |
½ cup. | 8 lng. | 62 g. |
1 cup. | 16 lng. | 124 g. |
Zahăr tos | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 53 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 71 g. |
½ cup. | 8 lng. | 106 g. |
1 cup. | 16 lng. | 212 g. |
Zahăr brun | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 55 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 73 g. |
½ cup. | 8 lng. | 110 g. |
1 cup. | 16 lng. | 220 g. |
Miere, Sirop | Linguri | Grame |
---|---|---|
⅛ cup. | 2 lng. | 45 g. |
¼ cup. | 4 lng. | 90 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 120 g. |
½ cup. | 8 lng. | 180 g. |
1 cup. | 16 lng. | 360 g. |
Cacao | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 26 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 36 g. |
½ cup. | 8 lng. | 51 g. |
1 cup. | 16 lng. | 102 g. |
Apă | Linguri | Grame |
---|---|---|
¼ cup. | 4 lng. | 63 g. |
⅓ cup. | 5 lng. + 1 lgț. | 83 g. |
½ cup. | 8 lng. | 125 g. |
1 cup. | 16 lng. | 250 g. |
Câte o linguriță (lgț.) cu diverse ingrediente:
- Sare: 1 lgț = 6 g.
Câte o lingură (lng.) cu diverse ingrediente:
- Pastă de roșii: 1 lng. = 16 g.
Câte o cupă (cup.) cu diverse ingrediente:
- Alune decojite: 1 cup. = 108 g.
- Apă: 1 cup. = 250 g.
- Broccoli (fără tulpină): 1 cup. = 71 g.
- Cacao (pudră): 1 cup. = 102 g.
- Ceapă: 1 cup. = 87 g.
- Făină albă cernută: 1 cup. = 156 g.
- Lapte: 1 cup. = 240 g.
- Lapte degresat: 1 cup. = 245 g.
- Lapte praf: 1 cup. = 68 g.
- Iaurt: 1 cup. = 259 g.
- Orez alb (gătit): 1 cup. = 175 g.
- Orez alb (negătit): 1 cup. = 185 g.
- Pastă de roșii: 1 cup. = 262 g.
- Sirop de arțar: 1 cup. = 322 g.
- Stafide (vidate): 1 cup. = 165 g.
- Ulei: 1 cup. = 224 grame
- Unt: 1 cup. = 240 g.
- Zahăr brun (vidat): 1 cup. = 220 g.
- Zahăr granulat: 1 cup. = 212 g.
- Zahăr pudră: 1 cupă = 132 g.
Conversiile diverselor ingrediente au fost obținute cu ajutorul aplicațiilor și site-urilor de conversie a greutății în volum. În cazul în care observi vreo greșeală, te rugăm să ne contactezi și o vom corecta imediat.