Sosul Bolognese, partenerul perfect pentru Lasagna sau Paste (niciodată spaghete)
Cine a mâncat paste cu sos Bolognese știe ca puține sosuri pentru paste au aceeași savoare și că acest sos este probabil cel mai bun lucru pe care-l poți face cu carnea de vită tocată. Cei aflați la prima încercare vor avea una dintre cele mai plăcute surprize. Chiar dacă pentru a obține această savoare trebuie să petrecem mai mult timp în bucătărie, merită cu adevărat.
Sosul Bolognese (Ragù alla bolognese)
Sosul Bolognese, sau ragù alla bolognese (din Franțuzescul ragoûter), este un sos cu carne de vită tocată, servit tradițional cu tagliatelle proaspete, dar folosit adesea pentru lasagna (adăugând și sos béchamel) sau pentru mămăligă cu sos ragù.
Nu se servește cu spaghete, deoarece suprafața mică a acestora va preveni aderarea sosului, ci cu paste mai groase precum tagliatelle sau tortellini. Primarul orașului Bologna a ținut să menționeze că denumirea “Spaghete Bolognese” nu există la ei și că este ciudat să fii cunoscut în toată lumea pentru un preparat care nu-ți aparține.
Aceasta NU este rețeta originală de sos Bolognese, care conține și alte ingrediente, precum pancetta sau țelină, ci o adaptare a acesteia. Voi prezenta rețeta originală într-un alt articol.
Apă vs. supă stoc
Deoarece supa mea stoc era un pic cam sărata, am folosit în rețeta de mai jos 220 ml. supă stoc de vită și am completat cu 500 ml. apă pentru a o mai dilua un pic. Dar, daca avem o supă stoc nesărata, putem folosi doar supă stoc de vită (770 ml), fără apă.
Sos Bolognese pentru mai târziu
Putem pregăti mai mult sos și să înghețăm la congelator o parte din acesta (după ce se răcește). În acest fel, când foamea sau timpul nu ne vor permite pregătirea sosului, vom putea prepara rapid o porție de paste delicioase, folosind sosul congelat.
Sos Bolognese
Echipament
Ingrediente
- 250 g. Carne de vită, tocată (cu mai puțină grăsime)
- 1 buc. Ceapă mare (tocată cubulețe)
- 1 buc. Morcov (ras mare sau tocat cubulețe mici)
- 1 lng. Pastă de roșii
- 1 cons. Roșii întregi, în suc (400 g. - pe care le vom toca mărunt)
- 2 lng. Ulei floarea soarelui
- 70 ml. Vin roșu sec
- 1 lng. Sos de soia (opțional)
- 2 căței Usturoi (tocați)
- 220 ml. Fiertură de vită (supă stoc de vită)
- 500 ml. Apă
Condimente
- 1 lgț. Boia dulce afumată (opțional)
- 1 lgț. Busuioc (sau după gust)
- 1 lng. Cimbru (sau după gust)
- 2 buc. Frunză de dafin (sau după gust)
- 1 lgț. Mentă (sau după gust)
- 1 lgț. Oregano (sau după gust)
- 1 lgț. Piper (sau după gust)
- 1 lgț. Sare (sau după gust)
- 1 ½ lgț. Scorțișoară
- 1 lng. Zahăr (sau după gust)
Pas cu pas
- Într-o cratiță sau tigaie mai mare, dotată cu capac, încingem uleiul, la foc potrivit. Adăugăm morcovul și ceapa, și gătim timp de 5 minute. Între timp, separat, punem 1 litru de apă la fiert.1 buc. Ceapă mare, 1 buc. Morcov, 2 lng. Ulei floarea soarelui
- După cele 5 minute inițiale, adăugăm carnea tocată și usturoiul peste legume, iar cu dosul lingurii desfacem carnea în bucățele cât mai mici. Lăsăm la gătit 6 minute, până când carnea prinde o culoare brună, uniformă.250 g. Carne de vită, tocată, 1 buc. Ceapă mare, 1 buc. Morcov, 2 căței Usturoi
- Adăugăm vinul și amestecăm continuu, până când se reduce (mirosul de alcool dispare), aprox. 1 minut.70 ml. Vin roșu sec
- Reducem focul la minim și adăugăm roșiile tocate și sucul din conservă, pasta de tomate, zahărul, sosul de soia și frunzele de dafin. Amestecăm bine, turnăm apa fiartă și amestecăm iar. Acoperim cratița cu un capac și lăsăm să fiarbă timp de 2 ore. Cu cât sosul fierbe mai mult, cu atât va fi mai gustos, iar carnea va fi mai fragedă. Din când în când verificăm sosul și-l mai amestecăm (aprox. la fiecare 20 min.).1 lng. Pastă de roșii, 1 cons. Roșii întregi, în suc, 1 lng. Sos de soia, 2 buc. Frunză de dafin, 1 lng. Zahăr
- La final, adăugăm ierburile aromatice, scorțișoara, boiaua, sarea și piperul, amestecăm și mai lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute, fără capac.1 lgț. Boia dulce afumată, 1 lng. Cimbru, 1 lgț. Mentă, 1 lgț. Oregano, 1 lgț. Piper, 1 lgț. Sare, 1 ½ lgț. Scorțișoară, 1 lgț. Busuioc
- Sosul nostru este gata și îl putem servi împreună cu pastele noastre preferate și cu mult parmezan ras. Sosul Bolognese este potrivit pentru multe tipuri paste, precum tagliatelle, penne, farfalle, fusilli, rigatoni etc.