Ce este Valoarea Nutrițională de Referință și ce rol are în viața noastră?
Conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), Valoarea Nutrițională de Referință (VNR) reprezintă setul complet de valori de referință pentru nutrienți, ce include Consumul de Referință al Populației (CR), Necesarul Mediu (NM), Consumul Adecvat (CA) și Intervalul Consumului de Referință (ICR) pentru macronutrienți.
Ce este Valoarea Nutrițională de Referință (VNR)?
Mai pe înțelesul nostru, valoarea nutrițională de referință se referă la cantitatea de nutrienți ce trebuie consumată în mod regulat pentru a menține sănătatea unui individ (deja sănătos) (sau populație).
Ce este Consumul de Referință (CR)?
Consumul de referință (CR), denumit și Cantitatea Zilnică Estimată (CZE), se referă la aportul de energie pe care nutrienții principali ai unui aliment îl aduc în dieta unei persoane (deja sănătoase) și exprimă nivelul de consum pentru un nutrient, adecvat unui individ dintr-un grup de populație. Pentru mai multe detalii, vezi Consumul Zilnic de Referință (CR).
Ce este Necesarul Mediu (NM)?
Necesarul Mediu (NM) reprezintă cantitatea estimată necesară pentru satisfacerea nevoilor metabolice și se referă la energia necesară adulților, copiilor sau sugarilor, precum și a femeilor însărcinate sau care alăptează.
Necesarul Mediu oferă o estimare optimă a nevoilor energetice ale populației și se stabilește pe fiecare categorie în parte, în funcție de sex și vârstă, luând în calcul diferitele niveluri de activitate fizică și se bazează pe un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos (22 kg/m2).
Grupă | Vârsta | NM (kcal/zi) |
---|---|---|
Fete (Băieți) | 6 | 1.500 (1.600) |
Fete (Băieți) | 12 | 2.000 (2.200) |
Tinere (Tineri) | 17 | 2.300 (2.900) |
Femei (Bărbați) | 30-39 | 2.000 (2.600) |
Femei (Bărbați) | 50-59 | 2.000 (2.500) |
Femei (Bărbați) | 70-79 | 1.800 (2.300) |
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ne pune la dispoziție un site ce ne permite să aflăm mai multe informații privind Valorile Nutriționale de Referință în funcție categoria de populație din care facem parte.
Ce este Consumul Adecvat (CA)?
Consumul adecvat este nivelul mediu de nutrienți consumat zilnic de o populație tipică sănătoasă, care se presupune că este adecvat nevoilor populației. Consumul Adecvat (CA) este o recomandare dietetică utilizată atunci când nu există suficiente date pentru a stabili CR-ul și când NM-ul nu poate fi determinat.
Ce este Intervalul Consumului de Referință (ICR)?
Intervalul Consumul de Referință se referă la intervalul de consum pentru macronutrienți, exprimat ca procent (%) din aportul de energie. Se aplică intervalelor de consum adecvate întreținerii sănătății și minimizării riscului privind unele boli cronice.
Valoarea Nutrițională de Referință se adresează profesioniștilor, care utilizează informația atunci când stabilesc țelurile nutriționale pentru populații sau când oferă recomandări indivizilor. De asemenea, VNR-urile sunt utilizate de către guverne pentru a informa și a stabili valorile de referință pentru ambalarea alimentelor.
VNR-urile se adresează oamenilor care sunt sănătoși. Medicii nutriționiști vor personaliza aceste valori în funcție de nevoile fiecărui individ și de afecțiunile medicale ale fiecăruia, ceea ce poate duce la modificarea Valorilor Nutriționale de Referință pentru persoana respectivă.
Informațiile nutriționale pe care le vei găsi la finalul fiecărei rețete prezentate pe Ce Mănânc, prezintă aportul principalilor nutrienți (am optat pentru prezentarea celor mai uzuali) și există posibilitatea ca informațiile să nu fie întotdeauna exacte.
Informațiile nutriționale prezentate la finalul rețetelor publicate pe Ce Mănânc sunt pentru o singură porție, iar procentul din Valoarea Nutrițională de Referință zilnică este calculat pe baza unei diete zilnice de 2000 kcal.
Informațiile nutriționale în România
Extrase din Ghidul pentru informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (Regulamentul CE 1169/2011).
În România, pentru produsele alimentare preambalate, operatorii din sectorul alimentar trebuie să afișeze pe eticheta lor o declarație nutrițională cu valoarea nutrițională de referință, pentru a indica valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare. Dacă sarea se datorează exclusiv prezenței naturale a sodiului, atunci se poate face o declarație specifică prin care se indică acest lucru, amplasată în imediata apropiere a declarației nutriționale.
Voluntar, operatorul poate adăuga în tabelul nutrițional din câmpul vizual non-principal și: acizi grași mononesaturați, polinesaturați, polioli, amidon, fibre și/sau anumite vitamine sau minerale. Oricum, dintre vitamine și minerale, pot adăuga doar următoarele: Vitamina A (µg), Vitamina D (µg), Vitamina E (mg), Vitamina K (µg), Vitamina C (mg), Tiamina (Vitamina B1, în mg), Riboflavina (Vitamina B2, în mg), Niacina (Vitamina PP, în mg), Vitamina B6 (mg), Acid Folic (µg), Vitamina B12 (µg), Biotina (Vitamina H, în µg), Acid Pantotenic (Vitamina B3, în mg), Potasiu (mg), Clorura (mg), Calciu (mg), Fosfor (mg), Magneziu (mg), Fier (mg), Zinc (mg), Cupru (mg), Mangan (mg), Fluor (mg), Seleniu (µg), Crom (µg), Molibden (µg) și Iod (µg) și asta doar dacă sunt prezente în cantități semnificative.
Pentru produsele alimentare care nu sunt ambalate în prealabil, declarația nutrițională se poate limita numai la valoarea energetică sau poate conține și grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri și sare. Pentru băuturile alcoolice, declarația nutrițională se poate limita numai la valoarea energetică. Oricum, unele alimente sunt exceptate de la obligativitatea declarației nutriționale.
Nutrienții obligatorii și nutrienții voluntari trebuie incluși în "același câmp vizual". Valoarea energetică și ceilalți nutrienți declarați trebuie prezentați în format tabelar clar. Dacă spațiul nu permite, declarația poate fi prezentată în format linear.
Acolo unde consumul de referință (CR) este menționat per 100g/100 ml, următorul enunț trebuie amplasat în imediata apropiere a CR: "Consumul de referință pentru un adult obișnuit (8400 kJ/2000 kcal)". Când referința se face "per porție", informațiile relevante pot fi furnizate, alternativ sau suplimentar, per unitate de consum.