Rețetă pentru prepararea unui hummus simplu, clasic
Când ne apucă pofta de ceva bun și nu avem mult timp la dispoziție, putem prepara rapid un hummus cremos, fără bătăi de cap. Este o gustare genială, plină de fibre, sănătoasă, ce poate fi mâncată oricând, inclusiv când ținem post.
Ce este Hummus?
Hummus este un preparat specific bucătăriilor de pe malul estic al Mării Mediterane. Este o pastă cremoasă făcută din piure de năut amestecat cu pastă de susan (tahân, tahini), ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum ustoroi, chimen etc.
De evitat utilizarea termenului humus, care înseamnă cu totul altceva (amestec de substanțe organice aflat în sol).
Cum preparăm hummusul?
Pentru prepararea hummusului de astăzi vom folosi năut la conservă. Chiar dacă acesta este deja fiert, îl vom mai fierbe 20 min. pentru a-l înmuia și mai mult. Totuși, dacă avem timp și căutăm perfecțiunea, putem folosi năut uscat, pe care-l vom lăsa la înmuiat peste noapte în apă rece, urmând ca apoi să-l fierbem până la punctul în care boabele de năut vor începe să se desfacă.
Un hummus simplu se prepară amestecând năutul moale, zdrobit, cu pasta de susan (tahân, tahini), uleiul de măsline și sucul de lămâie, amestecând până când obținem o pastă cremoasă și pufoasă. La final se condimentează cu usturoi zdrobit, piper și sare.
Opțiuni de preparare
În cazul în care ne grăbim, când gătim un hummus simplu, putem sări peste fierberea năutului la conservă. Opțional, putem adăuga un cuișor sau putem experimenta cu usturoi copt pe grătar. Fiecare cu nebuniile sale. Doar experimentând putem descoperi noi arome.
Dacă avem timp și răbdare, pentru a obține un hummus simplu foarte fin, după fierberea năutului, putem curăța boabele de coajă. Prin simpla apăsare a bobului, acesta va ieși imediat din coajă. Dacă nu, putem folosi năutul cu tot cu coajă.
Pentru un gust mai subtil de usturoi, vom adăuga cățelul de usturoi, curățat și zdrobit cu lama cuțitului, în apa care fierbe, cu 10 minute înainte să luăm oala de pe foc. Dacă preferăm un gust de usturoi mai puternic, vom adăuga cățelul crud când pasăm boabele de năut.
Dacă pentru pasarea năutului folosim un robot de bucătărie ce poate mărunți și gheața, oprim robotul de bucătărie, adăugăm cubul de gheață și îl pornim din nou. Dacă robotul nostru de bucătărie nu permite măcinarea gheții, în locul cubului de gheață putem adăuga 2 linguri de apă foarte rece. Apa rece va da o consistență aerată, pufoasă și va deschide hummusul la culoare.
Cum servim hummusul?
Hummus-ul se poate mânca așa cum este, ca sos în care înmuiem lipie subțire sau pita, sau poate acompania alte preparate precum falafel, pui la grătar, pește sau vinete. Acompaniază perfect alte aperitive orientale (Mezze), precum Baba Ganoush, Kibbeh, Fattoush sau Tabbouleh.
Garnisim cu pătrunjel, boia dulce și chimen sau chimion. Eu adaug și puțin sumac.
În marea majoritate a situațiilor, se servește rece, la temperatura camerei.
Câte bordeie atâtea obiceie (sic!)
Rețeta pentru hummus diferă de la țară la țară, de la o cultură la alta, de la un om la altul. Există zeci și sute de rețete, fiecare prezentând o altă listă de ingrediente și un alt mod de preparare.
În funcție de preferințe, poate fi garnisit cu roșii mărunțite, castraveți, coriandru, pătrunjel, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, năut întreg, ulei de măsline, ouă fierte tari, paprica, măsline, murături, sumac, cuișoare sau muguri de pin.
În frigider, hummusul se poate păstra pentru mai multe zile.
Este important să folosim suc de lămâie, stors proaspăt, nu suc de lămâie îmbuteliat (Helas) de la magazin.
Hummus clasic
Echipament
Ingrediente
- 1 cons. Boabe de năut (400 g.)
- ½ lgț. Bicarbonat
- 1 cățel Usturoi (mai mare)
- 3 lng. Pastă de susan (tahini)
- 1 ½ lng. Suc de lămâie
- ½ lgț. Sare
- 1 cub Gheață (sau 2 lng. apă foarte rece)
- 2 lng. Ulei de măsline (30 ml.)
Pas cu pas
- Vărsăm boabele de năut din conservă, le scurgem și le clătim bine sub jet de apă rece, apoi le punem într-o oală, adăugând apă cât să acopere boabele (aprox. 2 degete peste). Adăugăm bicarbonatul (va ajuta la înmuierea cojilor) și dăm la foc potrivit. După ce a dat în clocot, dăm focul mic și lăsăm să fiarbă 20 minute. Scurgem boabele de năut, păstrând apa (o vom folosi mai târziu) și lăsăm să se răcească.
- După răcire, adăugăm boabele într-un robot de bucătărie împreună cu sucul de lămâie, pasta de susan (tahini), sarea, usturoiul, două linguri din apa în care a fiert năutul, pornim robotul și lăsăm să proceseze aprox. 3 minute.
- Adăugăm gheața sau apa rece, iar după 1 minut, fără a opri robotul de bucătărie, adăugăm pe rând cele 2 linguri de ulei și lăsăm să proceseze până când totul este bine încorporat, iar textura este fină.
- Gustăm și dacă este nevoie mai adăugăm sare, lămâie sau apă (pentru o consistență moale, folosim tot apa în care a fiert năutul), ajustând în funcție de preferințele noastre.
- Punem hummusul într-un bol pentru servire și îl decorăm cu un praf de boia, ulei de măsline și/sau puțin sumac.
Sfaturi
Notițele mele
Nutriție
Pe viitor, voi adăuga și alte rețete de hummus, în a căror preparare va trebui să depunem mai mult efort, cu rezultate pe măsură.