O salată de castraveți răcoritoare, ușor de preparat
Salata chinezească de castraveți (pai huang gua) este un aperitiv ușor și răcoritor, ce poate fi gătit rapid, în doar 15 min.
Despre salata de castraveți
Salata de castraveți este un preparat simplu foarte popular în China, plin de savoare, ce constă în amestecarea unor bucăți de castravete proaspăt (crocant) cu mult usturoi, oțet, sos de soia light (mai puțin sărat) și condimente, iar la final punem câteva picături de ulei de susan.
Sosul pentru salata chinezească de castraveți este un sos ușor, cu o aromă acră, dar un pic dulce, accentuată de aroma puternică a usturoiului. O salată de vară grozavă!
Cum servim salata chinezească de castraveți?
Salta chinezească de castraveți poate fi mâncată ca atare sau poate ține companie altor preparate, mai ales mâncărurilor chinezești. Este un însoțitor excelent pentru mâncăruri sotate rapid sau cărnuri gătite rumenit-înăbușit, poate acompania tăițeii sau orice preparat prăjit în baie de ulei. Merge de minune cu un pui tras în tigaie sau cu un orez pufos, cu brânzeturi sau pâine. Super ușor de pregătit într-o zi aglomerată.
Selectarea castraveților
Pentru a face o salată chinezească de castraveți, este recomandat să folosim castraveți cu semințe moi, precum castraveții englezești (Fabio) sau micii castraveți Cornișon, dar putem folosi și alte varietăți de castraveți, în funcție de preferințe.
Important este să găsim castraveți cu gust, proaspeți.
Pregătirea castraveților pentru salată
În cazul în care castraveții sunt prea tari sau groși, îi putem tăia în jumătate, pe lung. După tăiere, îi așezăm cu partea secționată în jos și poziționăm deasupra lama unui cuțit sau a unui satâr, răsucită pe lateral sau putem folosi un făcăleț. Cu podul palmei lovim lama așezată pe lateral până când castravetele începe să se desfacă (fără a-l strivi de tot). Repetăm procedeul pe întreaga lungime a castravetelui. La final, tăiem castraveții pe diagonale, pentru a obține bucăți în formă de romb.
Datorită zdrobirii ușoare, castraveții vor reține mai mult sos, rezultând în savoare distribuită uniform.
Sărez castraveții sau nu?
Depinde de gustul fiecăruia. Majoritatea rețetelor pentru salata chinezească de castraveți specifică să punem un vârf de sare peste castraveții tăiați și să-i lăsăm 15 pâna la 20 min. pentru a permite sării să-și facă efectul (pe fundul castronului se va aduna apa), după care să-i scurgem (sau putem folosi apa respectivă pentru a aroma orezul). Dar asta va duce la înmuierea castraveților. Eu am încercat ambele variante și pot spune că prefer să NU sărez castraveții.
Pentru a evita înmuierea castraveților, îi amestecăm cu sosul chiar înainte de servire.
Salată chinezească de castraveți
Echipament
Ingrediente
- 7 buc. Castraveți Cornișon
- ½ lgț. Sare
- 1 lgț. Zahăr
- 1 lng. Oțet din orez (sau oțet negru din orez)
- 2 căței Usturoi
- 1 lgț. Sos de soia, light
- 1 lgț. Ulei de susan
- 1 lgț. Fulgi de ardei iute (chili)
- 1 lng. Semințe de susan
Pas cu pas
- Spălăm bine castraveții și îi ștergem de apă. În funcție de preferințe, putem curăța coaja total sau parțial sau îi putem lăsa cu coajă. Zdrobim ușor castraveții cu ajutorul cuțitului sau al făcălețului și apoi îi tăiem în bucăți de aprox. 1 cm. (în formă de romb, sau nu)7 buc. Castraveți Cornișon
- Curățăm usturoiul și îl tocăm cât mai mărunt sau îl zdrobim în presa pentru usturoi. Într-un bol amestecăm sarea, zahărul, oțetul, usturoiul tocat, uleiul de susan și sosul de soia.½ lgț. Sare, 1 lgț. Zahăr, 1 lng. Oțet din orez, 2 căței Usturoi, 1 lgț. Sos de soia, light, 1 lgț. Ulei de susan
- Înainte să servim salata, turnăm sosul peste castraveți și amestecăm.Ornăm salata cu fulgi de ardei iute și semințe de susan.1 lgț. Fulgi de ardei iute, 1 lng. Semințe de susan