Sosul Béchamel de bază, în 5 pași

Sosul Béchamel făcut cu rântaș și lapte

Ce este sosul Béchamel?

Sosul Béchamel (Beșamel) este un sos mamă cremos și este folosit ca bază pentru fiecare sos de brânză cunoscut și îndrăgit. În cea mai simplă formă a sa, acest sos este o combinație de lapte cu rântaș deschis la culoare. În rețetele tradiționale Franțuzești, Grecești și Italienești se adaugă sare și nucșoară, dar sosul poate avea multe variante și poate fi preparat în funcție de gustul fiecăruia.

Opțiuni pentru sosul Béchamel

Sosul Béchamel se poate face cu sau fără ceapă Piqué. Important de reținut este că dacă optăm pentru utilizarea tehnicii "ceapă piqué" sau dacă suntem perfecționiști, de preferat ar fi să punem laptele la încălzit separat, să adăugăm ceapa Piqué în acesta și când este gata, să-l încorporăm încet încet cu rântașul.

  • Dacă nu avem unt clarificat, putem să topim unt direct în cratiță.
  • De preferat să utilizăm o cratiță pentru sos, mai adâncă, emailată și cu fundul gros

Dacă ne grăbim, în loc să încălzim laptele separat, putem turna laptele rece direct peste rântașul cald, fără a-l mai lăsa să se răcească. Dacă ne grăbim un pic mai mult, putem reduce cantitatea de lapte folosită în rețetă (1 L. în loc de 1,25 L.) și să fierbem sosul mai puțin timp (20 min. în loc de 40 min.). Important este să nu se mai simtă gustul și textura făinii. Dacă ne super grăbim, putem să nu mai strecurăm sosul la final. Dar fiecare scurtătură va afecta un pic rezultatul final.

Sosuri populare făcute din sos Béchamel

  • Mornay: Béchamel cu ceapă, cuișoare, brânză Gruyère și Parmezan
  • Sos de smântână: Béchamel cu smântână de consum
  • Soubise: Béchamel cu unt și ceapă caramelizată
  • Nantua: Béchamel cu creveți, unt și smântână de consum
  • Sos Cheddar: Béchamel cu lapte integral și brânză Cheddar (cu 2 minute înainte să finalizăm sosul, adăugăm 1/2 cupă de brânză Cheddar rasă și un praf de piper Cayenne)

La ce servim sosul Béchamel?

Sosul poate fi folosit așa cum este la lasagna (în locul sosului de roșii), tortellini, macaroane cu brânză, croque monsieur sau poate fi folosit ca bază pentru alte sosuri cremoase.

Istorie: Chiar dacă unii spun că sosul a fost original un sos Italienesc (Balsamella), care în urma succesului avut în Franța, la curtea regelui Louis XIV, a fost redenumit "béchamel", WikiPedia ne spune că numele i-a fost dat de Louis de Béchamel (1630–1703) care a perfectat sosul plecând de la o cremă făcută inițial de François Pierre de la Varenne (1615–1678). Mai târziu, numele Bechamel a fost standardizat de către Escoffier când a fost publicat în lista acestuia cu sosurile de bază.

Pentru noi contează mai puțin cine l-a inventat sau botezat, că-i spunem Bechamel sau Beșamel. Știm doar că fără acest sos viața ar fi fost un pic mai tristă.

Sos Béchamel de bază

Sos Béchamel de bază

Sosul Béchamel (sos alb), este un sos tradițional simplu, făcut din unt, făină și lapte integral. În funcție de gusturi, poate fi asezonat cu sare și nucșoară.
5 din 1 vot
Pregătire3 minute
Gătire55 minute
Durată totală58 minute
Porții 4 cupe
Calorii (Porție) 354,58kcal

Echipament

Cratiță
Lingură de lemn
Cuțit

Ingrediente
  

  • 60 g. Unt (clarificat - de preferat)
  • 60 g. Făină albă
  • 1 ¼ l. Lapte (integral)
  • 1 lgț. Sare (sau după gust)
  • ½ lgț. Piper (sau după gust)

Ceapă Pique

  • ¼ buc. Ceapă galbenă
  • 1 buc. Cuișoare
  • 1 buc. Frunză de dafin

Pas cu pas
 

Ceapa Piqué

  • Decojim ceapa galbenă (sau albă) și o tăiem pe jumătate, îndepărtând capetele acesteia.
    ¼ buc. Ceapă galbenă
  • Atașăm 1-2 frunze de dafin de partea tăieturii cepei cu ajutorul cuișoarelor uscate.
    1 buc. Frunză de dafin, 1 buc. Cuișoare

Pregătirea sosului

  • Turnăm untul clarificat într-o cratiță medie pentru sos și o punem la la foc mediu. Adăugăm toată făina și gătim până capătă o culoare aurie (aprox. 7 min.) amestecând continuu. După ce rântașul este gata, îndepărtăm de pe foc și lăsăm să se răcească;
    60 g. Unt, 60 g. Făină albă
  • Separat, încălzim laptele până la punctul de fierbere împreună cu ceapa piqué;
    1 ¼ l. Lapte, ¼ buc. Ceapă galbenă
  • Dăm focul un pic mai tare și adăugăm încet laptele peste rântaș, amestecând continuu, până la omogenizare;
  • Dăm înapoi focul la nivel mediu și lăsăm să fiarbă mocnit timp de 40 minute, îndepărtând grăsimea de la suprafață. Vrem ca făină să se înmoaie și să nu se mai simtă gustul de grâne;
  • Strecurăm amestecul printr-o sită fină și asezonăm după gust;
    1 lgț. Sare, ½ lgț. Piper
  • Sosul poate fi servit rece sau cald, în funcție de preparatul pe care-l însoțește.

Sfaturi

Pentru a preveni formarea crustei la suprafața sosului, după ce punem sosul Bechamel în bolul pentru servit, putem turna peste el un pic de unt topit.
Poate fi asezonat cu nucșoară.

Notițele mele

Click pe text pentru a edita notițele private

Nutriție

Porție: 1 cupă | Calorii: 354.58 kcal (18%) | Carbohidrați: 26.89 g (10%) | Proteine: 11.57 g (23%) | Grăsimi: 22.53 g (32%) | Grăsimi saturate: 13.57 g (68%) | Colesterol: 63.5 mg (21%) | Sodiu: 339.45 mg (14%) | Potasiu: 437.8 mg (22%) | Fibre: 0.59 g (2%) | Zahăr: 15.84 g (18%) | Vit. A: 897.65 μg (112%) | Vit. B12: 1.43 µg (57%) | Vit. C: 0.12 mg | Calciu: 363.27 mg (45%) | Fier: 0.94 mg (7%) | Magneziu: 36.02 mg (10%) | Sare: 0.85 g (14%)
Procentul din VNR a fost calculat pentru o dietă de 2000 kcal.
Informații nutriționale pentru 1 porție.
Cuvinte cheie Bază, Sos
Ai încercat rețeta?Spune-ne părerea ta!
Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.

Câte stele acorzi?