Ciorbă de fasole albă, de post

Ciorba de fasole albă este un preparat simplu, fără pretenții, dar atât de delicios.

Nici prea greu și nici prea simplu de făcut. Se poate mânca oricând, indiferent de anotimp sau ocazie. Dar parcă îți merge la suflet s-o mănânci când este frig afară.

Ce fasole folosim pentru ciorba de fasole?

Am folosit fasole albă cu bob mic, pe care pus-o la înmuiat cu doar 2 ore înainte să ne apucăm de prepararea ciorbei. Dacă fasolea are bobul mare, putem să o punem la înmuiat de cu o zi înainte. Cu cât mai mare bobul de fasole, cu atât mai mult trebuie să stea la înmuiat.

Schimbarea apei de 3 ori

Pentru că se schimbă apa de 3 ori, pentru a simplifica lucrurile, cel mai bine este să începem cu două oale mari, încăpătoare. În acest fel, când schimbăm apa, este suficient să punem fasolea scoasă dintr-o oală direct în cealaltă (și clătim un pic prima oală). Dacă nu avem două oale mari, atunci putem utiliza o oală mare și una mai mică. În oala mare fierbem fasolea, iar în oala mai mică fierbem apa următoare.

Dacă ai vreo idee privind îmbunătățirea rețetei, lasă un comentariu mai jos.

Ciorbă de fasole, de post

Ciorbă de fasole albă, de post

Ciorbă simplă de fasole, fără carne, bună oricând, dar mai ales când este frig afară sau în perioadele de post. O servim cu un pic de ceapă frecată cu sare.
4,50 din 2 voturi
Pregătire15 minute
Gătire2 hours 30 minute
Înmuiere2 hours
Durată totală4 hours 45 minute
Porții 6 porții
Calorii (Porție) 320,46kcal

Echipament

Oală
Cuțit
Tocător
Lingură de lemn
Strecurătoare
Spumieră

Ingrediente
  

  • 2 l Apă (a treia apă, pentru gătit)
  • 500 g. Fasole albă (cu bob mic)
  • 2 buc. Ceapă galbenă (mare)
  • 1 buc. Morcov mare
  • 20 g. Rădăcină de țelină
  • 30 g. Păstârnac
  • 10 g. Rădăcină de pătrunjel
  • 1 cons. Roșii întregi (400 g.)
  • 2 lgț. Pastă de tomate
  • 1 lgț. Bicarbonat
  • 2 lng. Ulei de gătit

Condimente

  • 2 buc. Frunză de dafin
  • 1 lng. Oregano (proaspăt sau uscat)
  • 1 lng. Cimbru (proaspăt sau uscat)
  • 1 lng. Pătrunjel (proaspăt sau uscat)
  • 1 ½ lgț. Boia afumată
  • 1 lng. Zahăr
  • 1 lng. Sare
  • 1 ½ lgț. Piper negru (măcinat)

Pas cu pas
 

Pregătirea

  • Spălăm fasolea și apoi o punem la înmuiat, în apă rece, minim 2 ore.
    Cu cât este bobul de fasole mai mare, cu atât trebuie să stea mai mult la înmuiat. Dacă fasolea are bobul mare, se poate pune la înmuiat cu o seară înainte și lăsată peste noapte;
    500 g. Fasole albă
  • Se toacă toate legumele în cubulețe mici;
    2 buc. Ceapă galbenă, 1 buc. Morcov mare, 20 g. Rădăcină de țelină, 30 g. Păstârnac, 10 g. Rădăcină de pătrunjel
  • Într-un blender, pasăm roșiile din conservă, cu tot cu sucul propriu.
    1 cons. Roșii întregi

Fierberea fasolei

  • Punem fasolea într-o oală mare și turnăm peste cei 2 L. de apă, astfel încât nivelul apei să depășească fasolea cu aprox. 3 degete;
    500 g. Fasole albă, 2 l Apă
  • Punem oala la foc mediu, până apa dă în clocot. O lăsăm să fiarbă 15 minute. Din când în când îndepărtăm spuma care se formează la suprafață;
  • Între timp, separat, punem la foc o oală cu 2,5L apă (pentru a pregăti schimbul de apă);
  • După trecerea celor 15 minute, timp în care fasolea a fiert în prima apă, vărsăm apa, strecurând fasolea. Punem fasolea înapoi în oală și pestea ea turnăm apa din cea de-a 2a oală, care a fiert între timp. (Dacă cea de-a 2a oală este la fel de mare, putem pune fasolea strecurată direct în oala respectivă);
    500 g. Fasole albă
  • Adăugăm 1 lgț. de bicarbonat în oala în care este fasolea. Lăsăm la fiert aprox. 30 minute, îndepărtând din când în când spuma care apare la suprafață;
    În funcție de fasole, această durată poate varia. Putem verifica dacă fasolea s-a fiert, scoțând cateva boabe cu ajutorul unei linguri. Dacă acestea se desfac (decojesc) atunci fasolea este gata pentru următorul pas;
    1 lgț. Bicarbonat
  • Punem la fiert 2L de apă pentru cea de-a 2a și ultimat schimbare a apei. Dacă pentru această apă folosim tot oala în care a fiert fasolea prima oară, o clătim înainte pentru a scăpa de depunerile lăsate de fasole;

Prepararea legumelor

  • Cât timp fierbe fasolea în cea de-a doua apă, într-o cratiță mai mică, încingem 2 linguri de ulei. Sotăm legumele, tăiate cubulețe, timp de 5 minute;
    2 buc. Ceapă galbenă, 1 buc. Morcov mare, 20 g. Rădăcină de țelină, 30 g. Păstârnac, 2 lng. Ulei de gătit
  • După trecerea celor 5 minute, turnăm apă peste legume, cât să le acoperim. Punem un capac peste și lăsăm să fiarbă timp de 15 minute;
  • Adăugăm pasta de tomate și roșiile pasate, amestecăm până la omogenizare, punem capacul și lăsăm să fiarbă încă 10 minute, amestecând din când în când;
    2 lgț. Pastă de tomate, 1 cons. Roșii întregi

Gătirea

  • Dacă fasolea s-a fiert până la punctul în care se decojește atunci când o scoatem din apă, o strecurăm și o punem în cea de-a 3a apă, în care adăugăm și cele 2 frunze de dafin.
    2 buc. Frunză de dafin
  • După ce dă iar în clocot, adăugăm legumele pregătite și lăsăm să fiarbă 15 minute.
  • Adăugăm restul de condimente și mai lăsăm să fiarbă 5 minute.
    1 lng. Oregano, 1 lng. Cimbru, 1 ½ lgț. Boia afumată, 1 lng. Zahăr, 1 lng. Sare, 1 ½ lgț. Piper negru, 1 lng. Pătrunjel

Notițele mele

Click pe text pentru a edita notițele private

Nutriție

Porție: 500 ml. | Calorii: 320.46 kcal (16%) | Carbohidrați: 59.39 g (23%) | Proteine: 21.18 g (42%) | Grăsimi: 1.44 g (2%) | Grăsimi saturate: 0.28 g (1%) | Sodiu: 260.7 mg (11%) | Potasiu: 1823.7 mg (91%) | Fibre: 15.34 g (55%) | Zahăr: 6.14 g (7%) | Vit. A: 2711.18 μg (339%) | Vit. C: 13.77 mg (17%) | Calciu: 257.07 mg (32%) | Fier: 10.43 mg (75%) | Magneziu: 185.06 mg (49%) | Sare: 0.65 g (11%)
Procentul din VNR a fost calculat pentru o dietă de 2000 kcal.
Informații nutriționale pentru 1 porție.
Cuvinte cheie De post
Ai încercat rețeta?Spune-ne părerea ta!
Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.

Câte stele acorzi?