Negresă (Brownie) făcută în casă

Știi care este diferența dintre o Negresă și un Brownie?

O rețetă ușoară, rapidă, perfectă atât pentru viața de zi cu zi cât și pentru ocazii speciale.

Pudră de cacao, ciocolată neagră. Luate în parte, sunt ingrediente simple care nu ne dau pe spate (iubitorii de ciocolată să nu sară la bătaie). În schimb, din combinarea acestor ingrediente rezultă o prăjitură delicioasă, ce poate fi servită așa cum este sau în compania unui pahar cu lapte (recomandăm).

Variante de Negrese

Negresele pot fi cremoase sau pufoase, în funcție de densitate. Pot include glazuri, nuci, cremă de brânză, fulgi de ciocolată și multe altele. Se pot servi cu frișcă sau pudrate cu zahăr pudră, cu lapte sau cu înghețată (pusă peste Negresă cât încă este caldă).

Există și varianta blondă a prăjiturii, care se face cu zahăr brun și vanilie în loc de ciocolată, rețetă pe care o vom prezenta în curând. Până atunci, să vedem cum putem face rapid acasă o Negresă simplă, delicioasă.

Ca să iasă Negresa bună...

Cafeaua trebuie să fie deja preparată (nu praf), espresso-ul fiind cea mai bună variantă. Va intensifica gustul ciocolatei.

În rețeta de mai jos am folosit praf de ardei iute (chili). Este doar puțin, cât să dea prăjiturii un gust ușor deosebit.

Bolul în care topim ciocolata (Bain-Marie) trebuie să acopere în întregime cratița cu apă (să nu iasă aburul din aceasta). Umiditatea ar duce la tăierea ciocolatei. De asemenea, dacă nu vrem să ne petrecem ziua pescuind coji de ouă prin aluat (deloc amuzant), este mai bine să le spargem separat, într-un bol.

Prăjitură Negresă

Negresă clasică (Brownie)

Pregătește acasă o Negresă (Brownie) cu această rețetă simplă, perfectă pentru ocazii speciale. Mixul de ciocolată și cacao care nu dă greș niciodată.
5 din 2 voturi
Pregătire10 minute
Gătire30 minute
Răcire30 minute
Durată totală1 hour 10 minute
Porții 10
Calorii (Porție) 241,55kcal

Echipament

Tavă pătrată
Bol de mixat
Cratiță
Tel
Spatulă
Hârtie copt

Ingrediente
  

  • 160 g. Ciocolată (50% cacao)
  • 90 g. Unt (nesărat)
  • 90 g. Zahăr tos
  • 40 g. Zahăr brun
  • 2 buc. Ouă (mărime medie)
  • 2 lgț. Cafea (preparată)
  • 2 lgț. Esență de vanilie
  • 1 praf Chili (pudră, opțional)
  • 1 praf Sare
  • 60 g. Făină albă
  • 25 g Cacao pudră

Pas cu pas
 

Pregătirea ingredientelor

  • Scoatem ouăle și untul de la frigider și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
    2 buc. Ouă
  • Spargem ouăle într-un bol. Cernem făina și pudra de cacao. Tăiem/rupem ciocolata în bucățele mai mici. Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
    2 buc. Ouă, 60 g. Făină albă, 25 g Cacao pudră, 160 g. Ciocolată

Pregătirea ciocolatei

  • La foc mic, într-o cratiță, punem la încălzit puțină apă. Separat, într-un bol mai mare, rezistent la căldură, punem ciocolata și așezăm bolul peste cratiță (Bain-Marie), acoperind-o în întregime.
    160 g. Ciocolată
  • După ce s-a topit ciocolata, adăugăm untul și-l lăsăm să se topească, amestecând pentru a-l încorpora. După topirea untului și omogenizarea amestecului, luăm bolul de pe cratiță.
    160 g. Ciocolată, 90 g. Unt

Pregătirea aluatului

  • Peste amestecul de ciocolată și unt adăugăm ambele tipuri de zahăr și cu ajutorul unui tel amestecăm până când se topește zahărul în întregime.
    90 g. Zahăr tos, 40 g. Zahăr brun
  • Pe rând, adăugăm ouăle și amestecăm bine după fiecare. Adăugăm esența de vanilie, cafeaua, praful de sare și praful de chili și amestecăm pentru a omogeniza.
    2 buc. Ouă, 2 lgț. Cafea, 2 lgț. Esență de vanilie, 1 praf Sare, 1 praf Chili
  • Adăugăm făina și pudra de cacao, amestecând ușor cu ajutorul unei spatule. Nu trebuie să amestecăm foarte mult pentru că nu vrem să încorporăm prea mult aer.
    60 g. Făină albă, 25 g Cacao pudră

Coacerea

  • Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptor pentru 17 minute. După ce scoatem prăjitura de la cuptor, o lăsăm să se răcească minim 30 min. înainte de a o tăia.

Sfaturi

Deoarece prăjitura este un pic lipicioasă, pentru a tăia curat și fără bătăi de cap, scufundăm lama cuțitului în apă caldă și o ștergem (lama să fie caldă, dar să nu fie udă). Cuțitul trebuie șters după fiecare tăietură.
Putem păstra negresele, într-o caserolă închisă etanș, până la 4 zile.

Notițele mele

Click pe text pentru a edita notițele private

Nutriție

Porție: 1 buc. | Calorii: 241.55 kcal (12%) | Carbohidrați: 26.99 g (10%) | Proteine: 3.29 g (7%) | Grăsimi: 15.34 g (22%) | Grăsimi saturate: 9.21 g (46%) | Colesterol: 52.09 mg (17%) | Sodiu: 118.32 mg (5%) | Potasiu: 66.34 mg (3%) | Fibre: 2.56 g (9%) | Zahăr: 18.43 g (20%) | Vit. A: 273.38 μg (34%) | Vit. B12: 0.09 µg (4%) | Vit. C: 0.14 mg | Calciu: 14.74 mg (2%) | Fier: 0.82 mg (6%) | Magneziu: 15.54 mg (4%) | Sare: 0.3 g (5%)
Procentul din VNR a fost calculat pentru o dietă de 2000 kcal.
Informații nutriționale pentru 1 porție.
Ai încercat rețeta?Spune-ne părerea ta!

Un comentariu la „Negresă (Brownie) făcută în casă”

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.

Câte stele acorzi?