Hummus

Această pagină conține reclamă. Cumpărarea produsului prezentat ne poate aduce un comision.

Ce este hummus?

Hummus este un preparat specific Orientului Mijlociu, preparat din năut gătit și pasat, amestecat cu tahân (tahini; pastă de susan), suc de lămâie și usturoi, servit la temperatura camerei. Hummusul clasic este garnisit cu ulei de măsline, câteva boabe de năut întregi, pătrunjel și usturoi.

Este cunoscut sub diverse denumiri, precum hommos (America), houmous sau hoummos (Anglia), humoi (Cipru), humus (Turcia). Termenul humus este ocolit, pentru a evita confuzia cu amestecul de substanțe aflat în sol, rezultat din transformarea materialului vegetal, sub acțiunea microorganismelor (humus).

Denumirea vine din arăbescul "ḥummuṣ", care înseamnă "năut".

Cum mâncăm hummus?

În bucătăria specifică Orientului Mijlociu, este adesea mâncat ca sos în care se înmoaie pita (lipie), împreună cu alte aperitive specifice țărilor de pe coasta estică a Mării Mediterane (Mezze) (ex: Babba Ganoush, Kibbeh, Fatousch, Tabbouleh).

Poate acompania alte preparate precum falafel, pui la grătar, pește sau vinete. Poate fi garnisit cu roșii mărunțite, castraveți, coriandru, pătrunjel, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, năut întreg, ulei de măsline, ouă fierte tari, paprica, măsline, murături sau muguri de pin. În Vest, este adesea servit ca aperitiv sau gustare, cu chipsuri de tortilla sau biscuiți uscați.

Năutul, principalul ingredient al hummusului, este bogat în fibre, proteine, vitamina B6, magneziu precum și alți nutrienți.

De reținut că prepararea și servirea hummusului diferă de la o cultură la alta, pentru acest preparat existând multe rețete provenite din zone diferite.

Este sănătos hummusul?

Datorită uleiului de măsline și pastei de susan, hummusul este o bună sursă de grăsimi polinesaturate și mononesaturate, care, în cantități moderate, pot ajuta la scăderea riscului de boli cardiace și poate îmbunătăți colesterolul.

Cărți în care găsesc rețete de hummus

Sunt multe cărți de bucate care prezintă și mai multe rețete pentru hummus și, pe măsură ce le descoperim, le adăugăm pe site-ul Ce Mănânc.

Am găsit cele mai bune rețete de hummus în cărțile scrie de Michael Solomonov și Steven Cook, pe Amazon.de:

Rețete hummus

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.