Za’atar

Za'atar (Za'tar, Zatar, Zahtar, Satar) este un amestec de condimente, specific Africii de Nord, Orientului Mijlociu și Turciei, folosit pentru aromatizarea preparatelor.

Există multe variante de preparare a Zatarului, menționând diverse ingrediente și cantități ale acestora. În general, zatarul este constă într-un amestec de cimbru uscat, oregano, maghiran, sumac, semințe prăjite de susan și sare. Pot fi folosite și alte condimente, precum coriandru, anason, fenicul, semințe de floarea soarelui sau nuci.

Chiar dacă amestecul poate fi cumparat de-a gata de la magazin, este ușor de preparat acasă. Sumacul va contribui cu aroma sa acidă și acră, oregano cu un pic de amăreală, maghiran cu un iz dulceag. Avantajul pregătirii amestecului acasă constă în șansa de a experimenta cu diverse cantități până obținem amestecul perfect pentru noi. Amestecul de condimente obținut poate fi presărat pe pâine, carne, legume, orez, cartofi, paste sau poate fi adăugat în supe și sosuri.

Denumirea Za’atar provide de la numele arab pentru cimbru sălbatic, acesta fiind ingredientul principal al amestecului de condimente cu același nume.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.