Zakuski

Ce este Zakuski?

Zakuski (Rusă: singular zakuska) (Poloneză: zakąska, zakąski) este un sortiment de gustări și aperitive reci, specifice culturii alimentare Rusești și țărilor vorbitoare de limbă slavă.

Zakuski se servește ca aperitiv sau fel de mâncare în sine ("hors d'oeuvres", "mizilicuri"), fără a mai fi urmat de alte preparate. Adesea ținea loc de îmbucături după fiecare dușcă de tărie.

În limba Rusă, zakuska înseamnă "gustare".

Zakuski în alte limbi

Zakuski este echivalentul franțuzescului "hors d'oeuvre", suedezului "smörgåsbord", românescului "mizilic", sau a termenului din Orientul Mijlociu "meze".

Tradiția zakuski

Tradiția zakuski este legată de smörgåsbord (Suedia) și meze (Imperiul Otoman și alte culturi din Orientul Mijlociu).

În casele nobilimii ruse, zakuski era ținut în casă pentru a hrăni vizitatorii ocazionali care călătoreau pe distanțe lungi, a căror oră de sosire era adesea imprevizibilă.

La banchete și petreceri, zakuski-ul era adesea servit într-o cameră separată adiacentă sălii de mese sau pe o masă separată din sala de mese. Tradiția s-a răspândit în cele din urmă la alte straturi ale societății și a rămas în epoca sovietică, dar din lipsă de spațiu, acestea au fost servite la masă. Zakuski a devenit astfel primul fel al unei cine festive.

În zilele noastre, aceste aperitive sunt servite în mod obișnuit la banchete, cine, petreceri și recepții în țări care au fost anterior parte a Imperiului Rus, inclusiv unele state post-sovietice și Polonia. O selecție largă de zakuski constituie un prim fel standard la orice masă de sărbătoare. De obicei, zakuski-urile sunt deja așezate pe masă atunci când oaspeții sunt chemați în sala de mese.

Zakuski tipic constau din mezeluri, pește conservat, salate mixte, kholodets (aspic), pirogs sau pirozhki, diverse legume murate (cum ar fi roșiile, sfecla, castraveții, varza murata, ciupercile murate), ouă umplute, brânzeturi tari, caviar, tartine, sandvișuri.

A NU se confunda cu Zacuscă, preparatul culinar făcut din legume.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.