Mangold

Ce este mangold?

Mangold (Beta vulgaris), cunoscut și sub denumirea de "Sfecla Elvețiană", este o plantă asemănătoare cu sfecla, originară din zonele litorale ale Europei și Asiei (dar cultivată mai mult în țările nordice). Spre deosebire de sfeclă, rădăcina de mangold nu este comestibilă și în alimentație se folosesc doar frunzele de mangold.

Ca și în cazul altor legume cu frunze verzi, frunzele de mangold sunt foarte hrănitoare, motiv pentru care au devenit o componentă importantă a dietelor sănătoase. Mangoldul are conținut ridicat de minerale și vitamina A.

Cum se mănâncă mangoldul?

Mangoldul proaspăt poate fi folosit în salate, supe sau omlete. Frunzele crude de mangold pot fi utilizate ca tortilla.
De asemenea, frunzele și tulpinile de mangold pot fi gătite prin fierbere sau sotare rapidă (Stir-Frying). În timpul gătirii, amăreala se estompează.

Mangold în lb. Engleză

Pe Internet, putem întâlni mangoldul sub denumirile sale din lb. Engleză "Swiss Chard", "Chard" sau "Silverbeet", aceasta din urmă fiind utilizată mai mult în Australia și Noua Zeelandă. Alte denumiri în lb. Engleză pentru mangold sunt: "silver beet", "perpetual spinach", "beet spinach", "seakale beet" sau "leaf beet".

Vezi » WikiPedia - Chard (Engleză)
Vezi » Swiss Chard (Engleză)

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.