Banane Verzi

Ce sunt bananele verzi?

Bananele verzi, sau bananele pentru gătit, sunt un soi de banane ușor dulci, cu pulpa tare și coaja rigidă, cultivate în general pentru gătit.

Chiar dacă unele soiuri pot fi mâncate și crude, bananele pentru gătit sunt preparate prin prăjire, fierbere sau, după uscare, procesate în făină.

Bananele pentru gătit au o textură și aromă neutre, similară cu a fructelor necoapte gătite prin fierbere sau prăjire.

Gătitul bananelor verzi

Gătirea bananelor verzi se face, de obicei, prin fierbere sau prăjire, dar pot fi transformate în făină ce va fi folosită apoi pentru produse de copt, precum prăjiturile, pâinea, clătitele etc. Dacă le fierbem, le putem face piure sau le putem folosi ca agenți de îngroșare pentru supe.

Prin prăjire, bananele pentru gătit tind să se caramelizeze, căpătând o culoare maro-aurie. Pot fi gătite și la microunde, sau la grătar pe cărbune, fie decojite, fie nedecojite.

Bananele pentru gătit coapte sunt ușor dulci și sunt adesea gătite cu suc de cocos sau zahăr.

Bananele verzi în lume

Bananele pentru gătit sunt un aliment de baza în regiunile tropicale ale lumii, fiind al 10-lea cel mai important aliment de bază din lume. Sunt tratate aproape în același mod ca și cartofii și la nivel mondial, bananele verzi reprezintă 85% din totalul bananelor cultivate.

Deoarece fac fruct pe tot parcursul anului, bananele pentru gătit sunt un aliment de baza de încredere, pentru toate anotimpurile, în special în țările în curs de dezvoltare cu tehnologii inadecvate de depozitare, conservare și transport a alimentelor. În Africa, bananele verzi asigură mai mult de 25% din necesarul de calorii pentru mai multe de 70 milioane de oameni.

O banană verde furnizează aproximativ 920 de kilojouli (220 de kilocalorii) de energie alimentară și este o sursă bună de potasiu și fibre alimentare.

Bananele verzi vs. Plantains

Adesea, termenul "plantains" este folosit pentru descrierea bananelor pentru gătit, chiar dacă plantains si bananele pentru gătit fac parte din grupe diferite. Vezi » WikiPedia - Lista soiuri banane (Engleză).

Totuși, "plantains" se traduce în "pătlagină" și, pentru a evita orice confuzie, ne vom referi la acest aliment folosind termenii "banane verzi" sau "banane pentru gătit".

Notă: Un alt termen întânit este "matoke" sau "matooke", dar acesta este un termen specific Ugandei.

Bananele verzi vs. Bananele galbene

În comparație cu bananele galbene, pentru desert, pe care le cunoaștem ca fiind dulci, bananele pentru gătit conțin mai mult amidon și mai puțin zahăr, motiv pentru care necesită gătirea sau prelucrarea în alt mod înainte de a fi consumate.

În cazul în care bananele pentru gătit sunt lăsate să se coacă, coaja devine galbenă, pulpa devine mai moale, o parte din amidon este transformat în zahăr și pot fi decojite ca bananele tipice de desert. Chiar dacă pot fi consumate crude, nu vor fi la fel de aromate precum bananele galbene.

Atenție! Seva din coaja bananelor verzi, precum și banana în sine, poate păta hainele și mâinile, fiind dificil de îndepărtat.

Rețete cu banane verzi, pentru gătit

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.