Brandy

Ce este Brandy?

Brandy (coniac, vinars, rachiu) este un lichior produs prin distilarea vinului, cu o concentrație de alcool etilic de 35-60%, consumat de obicei ca digestiv după cină. Unele brandy-uri sunt învechite în butoaie de lemn, altele sunt colorate cu caramel pentru a imita efectul învechirii iar altele sunt obținute prin combinarea celor două procedee. Cele mai cunoscute mărci de brandy sunt Cognac și Armagnac, din sud-vestul Franței.

Denumirea vine din germanul "brandtwein", care înseamnă "vin-ars".

Ce este Vinars?

Vinars: În România, termenul se referă la aceeași băutură alcoolică dar cu o concentrație de alcool etilic de 37,5%-86%, obținută prin învechirea distilatelor de vin (timp de 3-5-7 ani) în butoaie de lemn de stejar. În Transilvania, cuvântul "ars" înseamnă și "distilat".

Cuvântul Vinars denumește și băutura obținută prin diluarea cu apă a alcoolului etilic rectificat sau prin distilarea sucurilor dulci fermentate, de fructe (borhot) sau de struguri (boască, resturile rămase la obținerea mustului în teascuri), fiind sinonim cu termenul Rachiu.

Brandy sau Coniac?

Coniacul este brandy dar brandy nu este coniac. I se spune în mod eronat Coniac (din fr. Cognac), deoarece denumirea Cognac este rezervată pentru băuturile din regiunea Cognac (Franța), obținute prin procesul descris mai sus.

Coniacul este cel mai fin brandy, produs în regiunea cu același nume din Franța, din struguri special crescuți acolo. Tipurile de Cognac sunt etichetate în funcție de vechime: VSO (very superior old), VSOP (very superior old pale), VVSOP (very, very superior old pale) și XO (extremely old).

La noi a prins mai bine termenul Coniac, chiar dacă este folosit greșit, fiind utilizat în locul termenul corect Vinars (Brandy).

Ce este Armagnac?

Armagnac este un alt tip de brandy, produs în regiunea Armagnac (Gasconia, Sud-Vestul Franței), fiind distilat din vinul obținut prin amestecarea câtorva soiuri de struguri (Baco 22A, Colombard, Folle blanche și Ugni blanc) și maturat în butoaie de stejar.

Cognac vs. Armagnac

  • Cognac este produs în regiunea Cognac, Armagnac este produs în regiunea Armagnac.
  • Cognac este obținut prin distilare în alambic sferic, Armagnac prin distilare în alambic cilindric.
  • Cognac-ul este produs predominat de către companii mari (Courvoisier, Hennessy, Martell, Rémy Martin), în timp ce Armagnac-ul este produs și vândut mai mult de către producători mici.

WikiPedia: » Brandy (Engleză)
WikiPedia: » Vinars (Română)
WikiPedia: » Armagnac (Engleză)
WikiPedia: » Cognac (Engleză)

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.