Drojdie

Microorganism unicelular, ce convertește zaharurile și amidonul, prin fermentație, în dioxid de carbon și alcool.

Ce este drojdia?

Drojdia este numele dat unor microorganisme unicelulare, din regnul ciupercilor. Acestea trăiesc în colonii și de obicei produc fermentația alcoolică în materiile zaharoase.
Aceeași denumire o poartă și preparatul industrial (drojdie), făcut din una dintre aceste ciuperci (drojdia de bere), întrebuințat ca ferment pentru dospirea aluatului.

Prima drojdie a apărut acum sute de milioane de ani și în prezent sunt recunoscute peste 1.500 de specii. Se estimează că aceste microorganisme constituie 1% din toate speciile de ciuperci.

Drojdia de bere

Prin procesul de fermentație, drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) transformă carbohidrații din cereale în dioxid de carbon și alcool. Dioxidul de carbon este responsabil pentru creșterea produselor de panificație.

Din timpuri străvechi, această specie a fost foarte importantă în producția de bere, în vinificație și în coacere.

Fermentarea berii

Pentru fermentarea berii, pe lângă Saccharomyces cerevisiae se mai folosește și Saccharomyces uvarum.

  • Saccharomyces cerevisiae (Ale Yeast), produce berea de tip "ale" și de obicei are o temperatură de fermentație de 15-20°C, dar câteodată putând depăși 24°C;
  • Saccharomyces uvarum se folosește pentru fermentarea la rece, unde temperatura de fermentație este în medie 10°C, rezultând berea de tip "lager".

Vezi » WikiPedia - Drojdie

Pictograma Verificată de Comunitate

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.