Hașmă

Ce este Hașma?

Hașma (Allium ascalonicum), numită și șalotă, eșalot sau ceapă franțuzească, este o plantă erbacee cu bulb, frunze cilindrice și cu flori albe, roz sau albastre, asemănătoare unei cepe mai mici.

Este specifică bucătăriei franțuzești dar este folosită intensiv și în alte regiuni precum India.

Termenul denumește atât planta întreagă, cât și bulbul acesteia. Bulbul, mai mult sau mai puțin alungit, are 7 sau 8 căței asemănători cu niște cepe mici, deformate, cu gust și miros de usturoi. Comparativ cu ceapa, bulbul este mai mic și de formă asimetrică.

Alți termeni pentru hașmă

Cuvântul Hașmă este împrumutată din maghiară (hagyma = ceapă), iar variantele Șalotă și Eșalot se trag din franțuzescul échalote, fiind o alterare a substantivului din latină ascalonia c(a)epa, din sintagma “ceapă de Ascalon”, “usturoi de Ascalon”. 

Alte denumiri pentru hașmă: agimă, hacimă, hagiumă, hajimă, hajmă, hasmă, horcegi, vlașiță, vrașită.

Limba Franceză: échalote
Limba Engleză: shallot

WikiPedia: » Hașmă

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.