Picada

Ce este Picada?

Picada este un sos/amestec specific și o tehnică culinară de aromatizare esențială a bucătăriei Catalane.

Nu este un sos servit ca atare, precum maioneza, ci este adăugat pentru aromatizare când se prepară o rețetă. Picada este folosit pentru a da o notă aparte multor rețete (carne, pește, supe, legume) și pentru a îngroșa lichidele (sosurile).

Este considerat echivalentul sosului Italienesc, Pesto (pesto alla genovese).

Cum se prepară Picada?

Picada se prepară în mojar și trebuie să conțină cel puțin trei ingrediente: migdale, pâine și ceva lichid. Ingredientele se pisează și se amestecă până se obține un piure.

Migdalele prăjite pot fi înlocuite cu alune, nucă sau o combinație dintre acestea. Pâinea trebuie să fie uscată (prin învechire, prin prăjire sau prăjire în ulei), iar lichidul este ori lichidul folosit în pregătirea rețetei (ex: vin), ori supă stoc sau apă fierbinte.

Sunt multe variante privind celelalte ingrediente. Cele mai comune includ usturoi (adesea considerat esențial), șofran (considerat esențial) și/sau pătrunjel. Alte ingrediente, folosite mai rar, sunt: scorțișoară, ficat (gătit) de pui sau iepure, ciocolată, chimion, ierburi aromate și alte mirodenii.

Picada în Argentina

În Argentina, termenul picada este folosit pentru a denumi un preparat echivalent cu antipasto în Italia sau tapas în Spania. O gustărică.

Denumirea vine din verbul picar, care înseamnă "a ciuguli ceva". În Argentina, picada constă în gustări delicioase și aperitive. Picada tipice includ brânzeturi, cărnuri maturate, cârnați fermentați, măsline și alune. 

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.