Zacuscă

Ce este Zacusca?

Zacusca este un preparat culinar făcut din legume. Principalele ingrediente din care se prepară zacusca sunt vinetele coapte, ceapa sotată, pasta de tomate și gogoșari. Pot fi adăugate și alte ingrediente, precum ciuperci, morcovi sau țelină.

Pentru aromatizare se pot adăuga frunze de dafin, ulei, sare și piper. În mod tradițional, zacusca se prepară în cantități mari după culesul recoltei de toamnă și este conservată în borcane.

Chiar dacă în mod tradițional se pregătește în casă, zacusca poate fi găsită și în comerț.

Cum se mănâncă Zacusca?

Zacusca poate fi mâncată ca atare sau întinsă pe o felie de pâine. Se spune că după câteva luni de maturare va fi mai bună, dar trebuie mâncată în câteva zile de la deschiderea borcanului.

Pentru că nu conține carne, ouă sau produse lactate, în țările cu majoritate creștin ortodoxă, se consumă adesea în perioadele de post.

Zacuscă vs. Zakuska

Termenul zacuscă are origine slavă, în Limba Rusă zakuska însemnând "aperitiv" sau "gustare". Noi l-am preluat și-l folosim pentru preparatul descris mai sus, dar în țările slave, zakuski (Rusă), zakąski (Poloneză) reprezintă echivalentul pentru aperitive reci, constând în mai multe preparate reci ce pot fi servite înaintea felului principal (aperitive) sau ca atare, în locul unei mese (hors d'oeuvres).

În Limba Rusă, preparatului căruia noi îi spunem zacuscă are denumirea "baklazhannaya ikra" ("icre de vinete", "caviar de vinete"), în timp ce vorbitorii de Limbă Engleză, fără să se complice, au denumit preparatul "eggplant spread" ("vinete tartinabile", "tartină de vinete").

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.