Ce este sumac?
Sumac (rhus) este un condiment de culoare roșie, obținut din fructele arbustului cu același nume, după ce au fost uscate și pisate. Are un gust puternic de acru, specific.
Este un ingredient foarte popular în Orientul Mijlociu, dar poate fi găsit cultivat în țări precum Turcia, Iarn, Italia, Grecia sau Liban, crescând în toată regiunea Mării Mediterane și în vestul Asiei.
Astăzi, acest ingredient versatil este utilizat în lumea întreagă pentru a complimenta aromele multor produse, de la cărnurile pe grătar, la legumele proaspete sau deserturile delicate. Este folosit adesea pentru a da un strop de culoare, ca garnitură, sau pentru a spori un pic aciditatea unui preparat înainte de servirea acestuia.
Una dintre cele mai comune întrebuințări ale sumacului este în prepararea amestecului oriental za'atar.
Caracteristicile sumacului
- Gustul: un pic fructat (balansează aciditatea), acru (zeamă de lămâie combinată cu puțin oțet);
- Culoarea: roșu foarte închis;
- Aroma: acidă, de acru.