Buchet Garni

Ce este un buchet garni?

Buchetul garni, sau buchetul de garnisire, este o legătură de ierburi aromatice folosită pentru aromatizarea supelor, fierturilor, tocănițelor sau a altor mâncăruri. Se gătește împreună cu celelalte ingrediente și este îndepărtat înainte de servirea mâncării.

Limba Franceză: bouquet garni
Limba Engleză: garnished bouquet

Cum se pregătește un buchet garni?

Cu toate că nu există o rețetă standard, majoritatea variantelor specifică cimbru, dafin, pătrunjel ca elemente de bază ale buchetului garni. Totuși, în funcție de rețeta pe care o urmăm, putem include și busuioc, rozmarin, asmățui (hasmațică), boabe de piper, tarhon. Uneori, putem include în buchet și legume precum morcovul, țelina (frunze sau tulpini), praz, ceapă sau rădăcină de pătrunjel.

Nu este musai să legăm buchetul cu sfoară. În mod tradițional, aromaticele sunt legate în frunze de praz dar la fel de bine putem folosi un pliculeț de ceai sau un filtru de cafea pe care îl legăm la gură, o plasă sau chiar o sită de ceai. De asemenea, le putem împacheta într-o tulpină de țelină sau le putem lega cu o bucată de tifon pentru strecurat. Tifonul pentru strecurat poate fi folosit și pentru a face un săculeț, foarte util când folosim ierburi ce se pot desprinde ușor.

De ce legăm ierburile?

Legarea aromaticelor împreună sau împachetarea acestora într-un săculeț are scopul de a ne ușura munca când vine vremea să scoatem ierburile din preparatul nostru. Este mai ușor să găsim legătura de ierburi aromatice decât să pescuim rând pe rând fiecare fir.

Buchet garni vs. Pachețel cu condimente

Pachețelul de condimente (sachet d'epices) și buchetul garni conțin ingrediente legate împreună și folosite în supele stoc și sosuri pentru a adăuga aromă în timpul procesului de gătit. Diferența constă în ingredientele folosite. Un buchet garni conține ierburi și legume, în timp ce un pachețel de condimente conține condimente și ierburi.

În buchetul garni folosim cimbru proaspăt, pătrunjel proaspăt, foi de dafin, legate împreună. În pachețelul cu condimente (sachet d'epices) folosim cimbru uscat, boabe de piper, foi de dafin, căței de usturoi, toate puse într-un tifon pentru brânză. Putem spune că pachețelul cu condimente este pentru ingrediente mai mici, uscate, pe care nu le putem lega într-un buchet, iar buchetul garni pentru ierburile aromatice mai mari.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.