Rozmarin

Ce este Rozmarin?

Rozmarinul (Salvia rosmarinus) este un arbust aromatic, veșnic verde, originar din zona Mării Mediterane, folosit ca și condiment culinar, pentru a face parfumuri corporale și pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate.

Rozmarinul este membru al familiei Lamiaceae, cunoscută pentru plantele sale aromate (menta, oregano, cimbru, busuioc, lavandă etc.).

Rozmarinul în bucătărie

Frunzele de rozmarin sunt folosite în bucătăria tradițională mediteraneană pentru aromatizarea preparatelor precum umpluturile sau friptura de miel, porc, pui și curcan.

Frunzele de rozmarin au un gust amar și o aromă caracteristică ce completează multe alimente gătite. Când gătim frunzele de rozmarin împreună cu carnea sau legumele, acestea vor conferi preparatului o aromă asemănătoare muștarului, cu un parfum suplimentar de lemn carbonizat, care se potrivește de minune cu alimentele gătite la grătar.

Pe lângă aroma sa specifică, rozmarinul este și o sursă bună de fier, calciu și vitamina B6. Totuși, în cantitățile utilizate în mod obișnuit pentru aromatizarea preparatelor (cca. o linguriță, 1 gram), rozmarinul nu oferă valoare nutrițională.

Din frunzele de rozmarin, uscate sau proaspete, se poate face ceai de plante.

Vezi: » Rosemary pe WikiPedia

Rozmarinul în medicină

Din timpuri străvechi, rozmarinul a fost apreciat pentru proprietățile sale medicinale și a fost folosit în mod tradițional pentru a ajuta la atenuarea durerilor musculare, pentru a îmbunătăți memoria, pentru a stimula sistemul imunitar și circulator și pentru a promova creșterea părului.

Ingerarea uleiului de rozmarin nediluat, în cantități mari, poate provoca provoca vărsături, comă, edem pulmonar, pierderea sarcinii etc. Vezi » Rosemary pe Web.md

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.