Ceapa Brûlé

Ceapa Brûlé este folosită pentru a da savoare fierturilor

Ce este ceapa Brûlé?

Ceapa Brûlé (ceapa Brulee), ca și Ceapa Pique, Ceapa Cloute, Buchetul Garni sau Pachețelul cu Condimente este o tehnică de aromatizare opțională, utilizată pentru a adăuga savoare și pentru a da un aspect mai plăcut fierturilor. De obicei, când pregătim o fiertură, folosim doar una dintre modalitățile de aromatizare, în funcție de rezultatul urmărit.

Pe scurt, ceapa Brûlé este o ceapă arsă pe o parte, ce poate fi folosită ca intensificator de arome pentru supele stoc, supe, consommé-uri etc. Expunerea zahărului natural din ceapă la temperaturi ridicate, duce la caramelizarea acestuia iar expunerea prelungită va duce la înnegrirea sa, acesta fiind și scopul nostru. Pentru a avea un impact asupra culorii lichidului, ceapa trebuie să fie foarte închisă la culoare. Dacă am carameliza ceapa doar pâna la punctul în care devine aurie, nu va avea același impact asupra preparatului.

La ce folosim Ceapa Brûlé

Folosim Ceapa Brûlé pentru a da un aspect plăcut și un plus de savoare fierturilor brune (supe stoc închise la culoare), consommé-urilor, supelor sau sosurilor, fără a crește costurile prin adăugarea oaselor în fiertură.

Chiar dacă adaugă un plus de savoare preparatului, este folosită adesea pentru a închide la culoare un lichid, sau, după cum zic unii bucătari, pentru a-i îmbogăți culoarea. Să nu uităm că începem să mâncăm mai întâi cu ochii apoi cu gura. 

În esență, cuvântul “brûlé” înseamnă “ars” în limba Franceză și chiar dacă există multiple descrieri ale cepei Brûlé, toate au legătură cu arderea sau prăjirea cepei. Cel mai adesea, în lumea culinară, termenul Brûlé se folosește în conexiune cu Crema Brûlé (crema de zahăr ars), un desert cu crustă groasă.

Cum facem Ceapa Brûlé?

Nu este greu să facem ceapă Brûlé. Singurul ingredient de care avem nevoie este o ceapă mare (poate fi roșie, galbenă sau albă). Nu folosim grăsime pentru a prăji ceapa. 

Ceapa Brûlé

Ceapă Brûlé

Tehnică simplă și rapidă (opțională), de intensificare a aromelor și de brunare a fierturilor (supelor, supelor stoc) și a consommé-urilor.
4,50 din 2 voturi
Pregătire10 minute
Durată totală10 minute
Porții 1
Calorii (Porție) 0,4kcal

Echipament

Cuțit
Tigaie
Clește

Ingrediente
  

 • 1 buc. Ceapă (roșie, galbenă sau albă)

Pas cu pas
 

 • Tăiem o ceapă în 2 bucăți, pe jumătate;
  1 buc. Ceapă
  Ceapă tăiată în două
 • Plasăm cele 2 jumătăți de ceapă într-o tigaie, cu tăietura în jos, fără a adăuga grăsimi;
  1 buc. Ceapă
  Așezăm ceapa în tigaie
 • Gătim ceapa la foc mediu-mare până când partea de jos se arde bine și se înnegrește complet.
  1 buc. Ceapă
  Ceapa Brûlé, ceapă prăjită

Sfaturi

Ceapa se poate prăji și la foc deschis;
Ceapa Brûlé se folosește adesea pentru a da o culoare închisă, de caramel, consommé-urilor sau pentru aromatizarea unor mâncăruri (ex. când pregătim iahnia de fasole cu ciolan).

Notițele mele

Click pe text pentru a edita notițele private

Nutriție

Calorii: 0.4 kcal | Carbohidrați: 0.09 g | Proteine: 0.01 g | Sodiu: 0.04 mg | Potasiu: 1.46 mg | Fibre: 0.02 g | Zahăr: 0.04 g | Vit. A: 0.02 μg | Vit. C: 0.07 mg | Calciu: 0.23 mg | Magneziu: 0.1 mg
Procentul din VNR a fost calculat pentru o dietă de 2000 kcal.
Informații nutriționale pentru 1 porție.
Cuvinte cheie Bază, Savoare, Supă stoc
Tehnică Aromatizare
Ai încercat rețeta?Spune-ne părerea ta!

Termenul “brûlé” (brulee) se mai folosește și pentru a descrie arderea exteriorului unui preparat la foc deschis, cu scopul de a-l închide un pic la culoare și/sau pentru a-i da o ușoară aromă de ars.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.

Câte stele acorzi?