Gremolata, amestec aromat Italienesc

Amestec aromat ce poate fi folosit pe post de garnitură sau pentru aromatizarea altor preparate

Ce este Gremolata?

Gremolata este un amestec obținut din pătrunjel proaspăt tocat, coajă de lămâie, usturoi și alte ingrediente, folosit pentru a condimenta tocănițe, supe, orez și multe alte mâncăruri. Merge de minune cu carnea friptă, peștele și pastele.

Miroase delicios, dă preparatelor o aromă aparte și un plus de prospețime.

Cum se prepară Gremolata?

Gremolata se prepară ușor și rapid, în doar 5 minute, cu doar 3 ingrediente de bază: pătrunjel proaspăt, usturoi și coajă de lămâie (coaja de la o lămâie, rasă superficial). Tocăm fin toate ingredientele împreună, cu ajutorul unui cuțit ascuțit sau al unui robot de bucătărie și… gata!

Putem adapta amestecul în funcție de preparatele pe care le va însoți sau în funcție de preferințe. De exemplu, putem folosi coaja altor citrice (limetă, portocale, grepfrut), putem folosi alte ierburi aromate în locul pătrunjelului (sau împreună cu acesta) sau, conform multor rețete, putem adăuga jumătate dintr-un anșoa.

  • În mod normal, folosim toate tulpinile legăturii de pătrunjel, dar le putem îndepărta pe cele prea groase;
  • Pe cât posibil, alegem o lămâie a cărei coajă nu a fost tratată cu ceară (unii producători tratează fructele cu ceară pentru a rezista mai mult timp și pentru a arăta mai bine în magazin);
  • Întotdeauna vom folosi usturoi tocat sau strivit proaspăt, niciodată pudră de usturoi.

Nu folosim coaja citricelor stropite cu substanțe toxice (informația este afișată pe eticheta produselor respective).

Pentru ușurință, în loc să tocăm usturoiul împreună cu pătrunjelul, putem strivi usturoiul cu ajutorul presei de usturoi și apoi să-l amestecăm cu pătrunjelul tocat mărunt și cu coaja de lămâie.

Cum folosim Gremolata?

În mod tradițional, folosim Gremolata pentru a aromatiza Ossobucco alla Milanese (preparat din carne de vițel, gătit rumenit-înăbușit) servit cu Risotto alla Milanese, dar îl putem folosi și pentru ale preparate.

  1. Presărăm amestecul peste carne de pui sau carne de iepure, peste ouă sau legume coapte;
  2. Amestecăm Gremolata în tocănițe, în supe sau când gătim fasole;
  3. Putem servi amestecul peste risotto, paste sau mămăligă;
  4. Servim amestecul peste fripturi la grătar din carne de vită sau carne de miel;
  5. Putem amesteca în salatele din cartofi, paste sau năut;
  6. Putem folosi Gremolata cam cu toate preparatele, când dorim o notă de prospețime.

Se adaugă preparatelor sau sosurilor după gătirea acestora, la final, înainte de servire.

Amestecul Gremolata se servește imediat, cât este proaspăt. Dacă dorim să pregătim din timp sau dacă am pregătit o cantitate prea mare, putem acoperi amestecul în ulei de măsline și îl putem păstra la frigider până la 5 zile.

Este Gremolata sau Gremolada?

Ambii termeni sunt acceptați pentru denumirea acestui amestec aromat. În urma căutărilor pe Internet, am ajuns la concluzia că termenul Gremolata este mai des utilizat în limba Engleză, iar termenul Gremolada este mai des utilizat în limba Italiană. Eu optez pentru Gremolata, dar tu îi poți spune cum dorești 🙂

Gremolata

Gremolata, amestec aromat

Amestec din pătrunjel proaspăt tocat, usturoi și coajă de lămâie (opțional ulei de măsline, sare și piper), folosit pentru aromarea preparatelor.
5 din 1 vot
Pregătire5 minute
Durată totală5 minute
Porții 4 linguri
Calorii (Porție) 1,03kcal

Echipament

Cuțit
Tocător

Ingrediente
  

  • 2 cupe Pătrunjel proaspăt (1-2 legături)
  • 1 cățel Usturoi
  • 2 lgț Coajă de lămâie (aprox. 4 grame)

Pas cu pas
 

  • Îndepărtăm tulpinile groase ale pătrunjelului și le așezăm pe tocător. Tăiem cățelul de usturoi în bucăți mari, pe care le vom pune deasupra pătrunjelului. Radem coaja de lămâie peste pătrunjel și usturoi.
    2 cupe Pătrunjel proaspăt, 1 cățel Usturoi, 2 lgț Coajă de lămâie
  • Folosind un cuțit ascuțit, mărunțim toate ingredientele împreună, cât mai fin posibil.

Sfaturi

  • Pătrunjelul trebuie spălat și uscat complet în prealabil;
  • Putem folosi coaja de la alte citrice, adaptându-ne în funcție de preparatul pentru care pregătim Gremolata;
  • Dacă este nevoie și dorim ca amestecul să fie mai lichid, putem adăuga o lingură de ulei de măsline;
  • Opțional, putem adăuga 1 praf de sare, un pic de piper negru (măcinat proaspăt) și chiar un pic de zeamă de lămâie.

Notițele mele

Click pe text pentru a edita notițele private

Nutriție

Porție: 1 lingură | Calorii: 1.03 kcal | Carbohidrați: 0.28 g | Proteine: 0.04 g | Grăsimi: 0.01 g | Sodiu: 0.38 mg | Potasiu: 5.39 mg | Fibre: 0.13 g | Zahăr: 0.05 g | Vit. A: 42.65 μg (5%) | Vit. C: 2.05 mg (3%) | Calciu: 2.5 mg | Fier: 0.04 mg | Magneziu: 0.46 mg
Procentul din VNR a fost calculat pentru o dietă de 2000 kcal.
Informații nutriționale pentru 1 porție.
Cuvinte cheie Fresh, Sănătos, Savoare
Tehnică Aromatizare
Ai încercat rețeta?Spune-ne părerea ta!

Chiar dacă putem utiliza un robot de bucătărie sau un tocător electric pentru mărunțirea ingredientelor, tocarea cu ajutorul unui cuțit ascuțit ne va permite obținerea celei mai bune texturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.

Câte stele acorzi?