Consumul de referință (CR)

Ce este Consumul de Referință și de ce trebuie să ținem cont de el?

Consumul de Referință, sau Consumul Zilnic de Referință, reprezintă aportul de nutrienți pe care suntem sfătuiți să-l consumăm în fiecare zi, pentru a avea o dietă sănătoasă. Pentru că acesta poate diferi de la persoană la persoană, CR este utilizat mai mult ca un reper pentru a putea evalua rapid contribuția unui aliment la dieta noastră zilnică (energie, grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri, proteine etc.).

Deoarece Consumul de Referință variază în funcție de sexul persoanei, vârstă, înâlțime, nivel de activitate, în marea majoritate a cazurilor, acesta se va baza pe o dietă medie de 2.000 calorii (8.400 kJ) pentru un adult. Deci, va trebui să adaptăm aceste informații la propriile noastre diete, lucru pe care-l putem face cu ajutorul uneltei interactive pusă la dispoziția noastră de către Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA).

Consumul de Referință: Nutrienți

Pentru nutrienții pe care producătorii de alimente sunt obligați să-i declare pe ambalaj, valorile sunt:

Valoare Energetică sau NutrientConsumul de Referință
Valoare energetică 8.400 kJ / 2.000 kcal
Grăsime totală70g
Acizi grași saturați20g
Glucide260g
Zaharuri90g
Proteine50g
Sare6g

Deoarece acizii grași saturați reprezintă un nutrient cu efect negativ asupra organismului, atunci țelul nostru este să mâncăm "mai puțin de" 20g, adică să încercăm zilnic să nu ajungem la 100% VNR. Același lucru se aplică și pentru Glucide, Zaharuri și Sare.

Consumul de Referință: Minerale

Oamenii au nevoie și de anumite suplimente alimentare. Mai jos sumarizăm recomandările privind mineralele în cazul unei diete de 2.000 calorii, pentru persoane adulte, precum și efectele supradozării.

MineraleVNREfectele supradozării
Calciu800mgDoze >1500mg pot cauza probleme cu stomacul la indivizii mai sensibili
Clorură800mgExcesul poate duce la dureri abdominale, inflamarea gâtului
Crom40μgDozele mai mari de 200µg sunt toxice și pot duce la probleme de concentrare și chiar leșin
Cupru1mgÎn doze mai mari de 10mg, cupru poate avea un efect toxic
Fier14mgDoze mai mari de 20g pot cauza deranjarea stomacului, constipație
Fluorură3,5mgExcesul pe termen lung poate duce la Fluoroză
Fosfor700mgSupradozarea poate cauza probleme de stomac la indivizii sensibili
Iod150μgÎn cantități mari, de peste 1g (1.000.000μg), poate duce la arsuri (gură, gât, stomac), febră, dureri stomacale, vomă, puls scăzut, comă.
Magneziu375mgDoze mai mari de 400g pot duce la probleme cu stomacul și diaree
Mangan2mgExcesul de mangan poate preveni absorbția fierului
Molibden50μgDozele mai mari de 200μg pot duce la probleme cu rinichii și deficiență de cupru
Potasiu2000mgÎn doze foarte mari, poate cauza deranjarea stomacului, probleme intestinale, aritmii cardiace
Seleniu55μgÎn doze mai mari de 200μg poate fi toxic
Zinc10mgDoze mai mari de 25mg pot cauza anemie și deficit de cupru

Consumul de Referință: Vitamine

Cele mai importante vitamine ce pot fi declarate pe etichetele nutriționale, Valoarea Nutrițională de Referință precum și efectele supradozării.

VitamineVNREfectele supradozării
Acid Folic (B9)200μgSupradozarea pe termen lung poate duce la mascarea deficitului de Vit. B12
Acid Pantotenic (B5)6mgDozele extrem de mari (>10.000mg) de Vit. B5 pot duce la probleme intestinale
Biotină (B7)50μgDozele mari pot cauza probleme digestive
Vit. A800μgDozele extrem de mari (>9.000μg) pot duce la uscarea scalpului, oboseală, greață, pierderea apetitului, dureri de cap
Vit. B61,4mgDozele mari (>100mg) pot duce la senzația de amorțeală a mâinilor și picioarelor
Vit. B122,5μgDozele mai mari de 3.000μg pot cauza probleme cu vederea
Vit. C80mg> 2.000mg, poate duce la probleme stomacale
Vit. D5μgDozele mari (>50μg) pot cauza probleme de alimentație și pot duce eventual la dezorientare, comă, moarte
Vit. E12mgDozele > 1.000mg pot duce la formarea cheagurilor de sânge
Vit. K75μgDozele mari pot duce la anemie sau probleme cu ficatul
Tiamină (B1)1,1mgCantități mari de Vit. B1 poate duce la probleme intestinale, greață
Riboflavină (B2)1,4mgDoze >200mg de Vit. B2 pot duce la alterarea culorii urinei
Niacină (B3)16mgDoze mari (>150mg) de Vit. B3 pot duce la probleme cu ficatul

Valorile de mai sus (coloana "Efectele supradozării") și prezentarea efectelor supradozării nu sunt menite pentru auto-diagnosticare în caz de probleme medicale. Sunt doar valori de referință cu scop informativ.

Valorile Nutriționale de Referință sunt preluate din "Ghidul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (Regulamentul CE 1169/2011)".

Nu toate persoanele au același necesar zilnic. Necesarul zilnic poate diferi în funcție de vârstă sau sex și este recomandat să consultați un medic nutriționist pentru a afla Consumul de Referință adecvat.

Ce este Cantitatea Zilnică Estimată?

Cantitatea Zilnică Estimată (CZE) ne arată ce aport de energie și nutrienți ne aduce un anumit aliment sau băutură și cât reprezintă ca procent din nevoile nutriționale zilnice ale unei persoane.

CR vs CZR

Spre deosebire de Cantitatea Zilnică Estimată (CZR), Consumul de Referință (CR) nu implică ideea de recomandare nutrițională. De exemplu, nu există nicio recomandare nutrițională de a consuma 20g de acizi grași saturați în fiecare zi și consumatorul nu trebuie să creadă ca aceasta este o cantitate minimă necesară pentru menținerea sănătății.

Chiar dacă nu s-a intenționat ca acest termen să fie utilizat pentru sfaturi nutriționale, FoodDrinkEurope și EuroCommerce a declarat că termenul CZE poate fi considerat în continuare ca fiind similar conceptului Consum de Referință (CR).

CR vs VNR

Prea mulți termeni și definiții, inevitabil, vor duce la confuzii. Deci, care este diferența între Consumul de Referință și Valoarea Nutrițională de Referință?

Valoarea Nutrițională de Referință este un termen umbrelă și se referă la un set complet de valori, incluzând Consumul de Referință (CR), Necesarul Mediu (NM), Consumul Adecvat (CA) și Intervalul Consumului de Referință (ICR) pentru macronutrienți. Pe de cealaltă parte, Consumul de Referință (CR), care este parte din VNR, se referă strict la aportul de energie pe care nutrienții principali ai unui aliment îl aduc în dieta unei persoane și exprimă nivelul de consum pentru un nutrient.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.