Eticheta cu Valori Nutriționale explicată

Află totul despre Eticheta cu Valori Nutriționale de pe ambalajele produselor alimentare

Declarația nutrițională poate fi găsită pe ambalajele alimentelor preambalate, sub forma unei etichete cu valori nutriționale și are rolul de a ne ajuta să luăm decizii informate în vederea alegerii unei diete sănătoase. Să vedem cum putem citi mai ușor și mai rapid informațiile prezentate în eticheta cu valori nutriționale...

Așa cum ne spune și ANPC-ul, etichetarea nutrițională reprezintă o metodă importantă de informare cu privire la compoziția produselor alimentare, ce ne ajută să alegem în deplină cunoștință de cauză. Conform Regulamentului (UE) 1169/2011 din 13.12.2016, declarația nutrițională este obligatorie pentru produsele alimentare preambalate.

Ce este Eticheta cu Valori Nutriționale?

Eticheta cu Valori Nutriționale este o declarație făcută de producătorul alimentului preambalat, declarație ce trebuie prezentată pe ambalaj, sub forma unui tabel. Trebuie să cuprindă obligatoriu informații cu privire la valoare energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare, fără să inducă în eroare consumatorul.

Prezentarea etichetei cu valori nutriționale

Partea de sus a etichetei informative (vezi exemplu de etichetă mai jos) poate varia de la produs la produs; conține informații specifice produsului, precum mărimea porției, caloriile sau informații nutriționale. Partea de jos a etichetei informative conține o notă de subsol ce explică procentul din Valoarea Nutrițională de Referință și menționează numărul de calorii în baza căruia este calculat procentul respectiv.

Numărul de calorii necesare dietei zilnice (Necesarul Mediu) diferă de la persoană la persoană și se calculează în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate. Dar pentru că producătorul alimentului nu are de unde să știe Necesarul Mediu pentru fiecare cumpărător în parte, atunci va calcula procentele bazându-se pe o dietă medie (de obicei 2.000 calorii) și va specifica acest lucru în subsolul declarației nutriționale.

În eticheta exemplificativă de mai jos, am colorat anumite secțiuni pentru a ușura observarea zonelor pe care le vom explica mai detaliat. Pe ambalaje, eticheta cu valori nutriționale nu va conține zone colorate. De asemenea, forma etichetei cu informațiile nutriționale poate diferi, producătorii având libertatea de a alege sub ce formă să prezinte aceste informații. De multe ori, informațiile pot fi prezentate sub formă de tabel sau text în formă liniară. Important este ca aceste informații să fie prezentate și să menționeze dacă se referă la mărimea unei porții sau la întreg pachetul.

Pentru a evidenția mai bine părțile importante ale declarației nutriționale, am optat să prezentăm o etichetă nutrițională ce oferă informațiile aranjate într-un tabel.

Etichetă Valori Nutriționale

Eticheta nutrițională: Informații Servire

(Punctul #1 pe eticheta exemplificativă)

Mărime porții pe eticheta nutrițională exemplificativă

Primul lucru la care trebuie să ne uităm când privim o etichetă cu informații nutriționale este menționarea numărului de porții per pachet și dimensiunea porției. În mod normal, porțiile au mărimi standard, pentru a le putea compara cu alimente similare și sunt menționate utilizând unități de măsură cu care suntem obișnuiți, precum căni, bucăți, linguri și sunt urmate de greutate (de ex. câte grame are porția). Mărimea porției reflectă cantitatea uzuală pentru consum (cât beau sau mănâncă oamenii în general atunci când consumă alimentul respectiv).

Atenție deosebită la mărimea porției precum și la numărul de porții conținute de întreg pachetul. Trebuie să ne întrebăm întotdeauna dacă vom consuma jumătate de porție, porție întreagă sau mai mult.

Mărimea porției prezentate pe eticheta informativă NU reprezintă o recomandare privind cantitatea din alimentul respectiv pe care trebuie să o consumăm.

În eticheta exemplificativă, o porție înseamnă o cupă (cupă de măsurat). Dacă mâncăm două cupe, ar însemna două porții, adică vom consuma de două ori mai multe calorii în comparație cu ce vedem pe ambalaj așa că trebuie să calculăm în ce fel două porții de lasagna ne-ar afecta dieta.

ExempluO porție de lasagna%VNRDouă porții lasagna%VNR
Mărime porție1 cupă2 cupe
Calorii280560
Total grăsimi8,5g12%17g24%
Grăsimi saturate4,6g23%9g46%
Grăsimi trans0g0g
Colesterol35mg12%70mg24%
Sare2g37%4g74%
Total carbohidrați31g62g
Fibre4g8g
Total Glucide12g15%24g30%
Din care zaharuri0g0%0g0%
Proteine15g30%30g60%
Vitamina D0μg0%0μg0%
Calciu200mg25%400mg50%
Fier1.1mg8%2.2mg16%
Potasiu480mg24%960mg48%
1 g (gram) = 1.000 mg (miligrame) = 1.000.000 μ (micrograme)

Eticheta nutrițională: Caloriile

(Punctul #2 pe eticheta exemplificativă)

Prezentarea caloriilor pe eticheta nutrițională

Caloriile prezentate pe eticheta nutrițională reprezintă o măsurare a cantității de energie pe care o extragem dintr-o porție. O porție = 280 calorii, 4 porții = 1,120 calorii!

Pentru menținerea unei greutăți optime, trebuie să balansăm numărul de calorii introduse în organism prin mâncărurile și băuturile consumate cu numărul de calorii pe care corpul nostru le consumă. Pe etichete, în mod obișnuit, informațiile nutriționale se raportează la o dietă zilnică de 2.000 calorii, dar dieta optimă poate varia, în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate și nivel de activitate fizică. Un medic nutriționist ne poate ajuta să aflăm exact ce dietă este mai potrivită.


Eticheta nutrițională: Nutrienții

(Punctul #3 pe eticheta exemplificativă)

Prezentarea nutrienților pe eticheta nutrițională

Dacă ne uităm la cea de-a 3a secțiune a etichetei vom vedea unii nutrienți importanți, cu un impact deosebit asupra sănătății noastre. Putem utiliza aceste informații pentru a ne echilibra dieta corespunzător, căutând alimente care au cantități mai mari din nutrienții pe care dorim să-i includem în dieta noastră sau evitând alimentele care au cantități prea mari din nutrienții pe care dorim să-i eliminăm din dietă.

Mai puțin: Grăsimi saturate, Sare, Zaharuri.

Acizii grași saturați (grăsimile saturate), sarea și zaharurile sunt nutrienții asociați cu efecte adverse asupra sănătății noastre. De exemplu, consumul ridicat de grăsimi saturate și sare este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Consumul crescut de zaharuri va complica echilibrarea dietei și va trebui să renunțăm la alți nutrienți dacă dorim să ne încadrăm în numărul de calorii specific dietei noastre.

Ce sunt zaharurile și cum diferă de glucide

Secțiunea Glucide de pe Declarația Nutrițională include zaharuri care se găsesc în mod natural în multe alimente și băuturi, precum zahărul din lapte și fructe. De asemenea, include și zaharurile adăugate prezente în produs. Consumul de referință pentru Glucide a fost stabilit la 260g/zi.

Exemplu informație nutrițională privind glucidele

Secțiunea Zaharuri de pe Declarația Nutrițională include zaharurile adăugate în timpul procesării alimentelor (precum zaharoză sau dextroză), alimente ambalate ca îndulcitori (precum zahărul tos), zaharuri din siropuri și miere, precum și zaharuri din concentrat de fructe sau sucuri vegetale. În mod normal, zaharurile sunt prezentate ca fiind incluse în totalul de Glucide. Dietele cu un conținut ridicat de zaharuri vor face aproape imposibilă încadrarea în limitele recomandate privind alți nutrienți importanți și menținerea aportului caloric în același timp. Consumul de referință pentru zaharuri a fost stabilit la 90g/zi.

Etichetă nutrițională carbohidrați
Deoarece fibrele sunt un tip de carbohidrați, sunt și ele incluse în totalul de carbohidrați. Dar pentru că sunt un tip de carbohidrați ce nu pot fi digerați și asimilați de către organism, putea să scădem cantitatea de fibre din Carbohidrați.

Mai mult: Fibre, Vitamina D, Calciu, Fier și Potasiu

Fibrele dietetice, vitamina D, calciul, fierul și potasiul reprezintă nutrienți de care avem nevoie și pe care adesea îi ignorăm. Urmarea unor diete bogate în fibre poate crește frecvența mișcărilor intestinale, reducerea colesterolului și a glucozei în sânge. Dietele bogate în Vitamina D, calciu, fier și potasiu pot reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni medicale precum osteoporoza, anemia sau hipertensiunea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumarea a cel puțin 3,5g potasiu pe zi.


Eticheta nutrițională: Procent din VNR (%VNR)

(Punctul #4 pe eticheta exemplificativă)

Procentajul din Valoarea Nutrițională de Referință

%VNR reprezintă procentul din Valoarea Nutrițională de Referință pentru fiecare nutrient dintr-o porție de mâncare. Acestea sunt valori de referință (exprimate în grame, miligrame sau micrograme) privind necesarul zilnic ce trebuie consumat (fără a fi depășit) dintr-un anumit nutrient.

%VNR ne ajută să interpretăm rapid valorile pentru dieta zilnică (de la 0 la 100% VNR). De reținut, %VNR-urile nu se adună între ele și nu trebuie să rezulte în 100% în subsolul coloanei ci ne arată procentul din necesarul zilnic pentru fiecare nutrient din porția de mâncare 🙂

%VNR arată cât de mult contribuie un nutrient la totalul dietei zilnice și dacă o porție de mâncare are un conținut ridicat sau scăzut din nutrientul respectiv.

Ghid general pentru %VNR

 • 5% VNR sau mai puțin dintr-un nutrient, per porția de mâncare, este considerat ca fiind un aport redus.
 • 20% VNR sau mai mult dintr-un nutrient, per porția de mâncare, este considerat un aport ridicat.

Adesea trebuie să alegem mâncăruri care au un aport:

 • Ridicat în %VNR pentru Fibre, Vitamina D, Calciu, Fier și Potasiu
 • Scăzut în %VNR pentru Acizi grași saturați, Sare și Zaharuri.

De exemplu, dacă ne uităm la cantitatea de sare pentru o singură porție (vezi eticheta exemplificativă de mai sus), putem vedea un %VNR de 37% pentru Sare, însemnând că are un APORT RIDICAT (deoarece este mai mare de 20%). Dacă am consuma două porții, asta ne-ar aduce 74% din necesarul zilnic, într-o singură masă!

Exemplificare aport de Sare pentru o porție de lasagna

Compararea alimentelor

Putem utiliza %VNR pentru a compara rapid alimentele (după ce ne asigurăm că porțiile au aceeași mărime) și a alege mai des produsul care ne aduce cât mai mult din nutrienții de care avem nevoie sau cât mai puțin din nutrienții pe care nu-i dorim.

Afirmații privind conținutul

Folosim %VNR pentru a distinge între afirmațiile producătorului precum "conținut scăzut", "ușor", "conținut redus". Este suficient să comparăm %VNR între produse pentru a vedea care are un conținut mai ridicat sau mai scăzut într-un nutrient anume.

Compromisuri dietetice

Putem folosi %VNR pentru a putea face compromisuri dietetice cu alte alimente pe parcursul unei zile. Nu trebuie să renunțăm la mâncarea preferată pentru a avea o dietă sănătoasă. Dacă mâncarea preferată are un conținut ridicat de acizi grași saturați, pentru restul zilei putem echilibra cu mâncăruri care au un conținut scăzut de grăsimi saturate.

Trebuie să fim atenți ca pe parcursul unei zile să nu depășim 100%VNR când vine vorba de acizii grași saturați.

Cum se raportează necesarul zilnic la %VNR.

Dacă ne uităm la exemplul de mai jos, putem vedea cum se raportează Valoarea Nutrițională de Referință (VNR) la %VNR, precum și câteva îndrumări dietetice. Dacă urmezi aceste recomandări, te vei încadra în nivelurile superioare sau inferioare recomandate de experții în sănătatea publică, bazate pe o dietă zilnică de 2.000 calorii.

Exemplu VNR vs %VNR (dietă de 2.000 calorii)

NutrientVNR%VNRȚel propus
Acizi grași saturați20g= 100% VNRMai puțin de atât
Sare6g= 100% VNRMai puțin de atât
Fibre25g= 100% VNRCel puțin atât
Glucide260g= 100% VNRMai puțin de atât
Zaharuri20g= 100% VNRMai puțin de atât
Vitamina D20μ= 100% VNRCel puțin atât
Calciu800mg= 100% VNRCel puțin atât
Fier14mg= 100% VNRCel puțin atât
Potasiu2000mg= 100% VNRCel puțin atât

Limita superioară: Mănâncă "mai puțin de atât..."

Limita superioară înseamnă că ne este recomandat să ne încadrăm sub (sau să mâncăm mai puțin de atât) Valoarea Nutrițională de Referință. De exemplu, 100% VNR pentru acizi grași saturați este 20g. Deoarece acizii grași saturați reprezintă un nutrient cu efect negativ asupra organismului, atunci țelul nostru este să mâncăm "mai puțin de" 20g, adică să încercăm zilnic să nu ajungem la 100% VNR.

Limita inferioară: Mănâncă "cel puțin atât..."

Pentru fibrele dietetice, 100% VNR înseamnă 25g. Având în vedere că fibrele dietetice sunt un nutrient cu efect pozitiv asupra organismului nostru, asta înseamnă că trebuie să mâncăm "cel puțin" 25g fibre în majoritatea zilelor.

Variante de etichete

Unele declarații nutriționale vor arăta precum eticheta exemplificativă de mai sus, dar producătorii au voie să prezinte aceste informații în mai multe feluri. Designul etichetei nu trebuie să fie neapărat la fel. De exemplu, declarația nutrițională prezentată sub forma unui tabel poate include mai multe coloane, fiecare prezentând informația în raport cu un alt reper.

Etichetele cu două coloane

Anumite produse pot prezenta declarația nutrițională făcând referire atât la "o porție" cât și la "întreg pachetul", scopul fiind de a permite consumatorului să identifice rapid câte calorii și nutrienți obține dacă mănâncă sau bea o porție din conținut sau întreg conținutul pachetului. De exemplu, un pachet de biscuiți poate prezenta o etichetă precum cea de mai jos pentru a ne spune câte calorii și nutrienți obținem dintr-o porție sau din întreg pachetul de biscuiți.

Etichetă nutrițională pachet biscuiți

Etichete cu o singură coloană

Produsele neprelucrate care conțin un singur ingredient sau o singură categorie de ingrediente sunt exceptate de la declarația nutrițională obligatorie dar, în cazul în care prin procesare se adaugă un nutrient, acesta trebuie să apară pe etichetă. Mai jos putem vedea un exemplu de declarație nutrițională ce poate fi prezentată pe un borcan cu miere.

Etichetă nutrițională pentru miere

Clarificări suplimentare

Pe ambalaje, mențiunea suplimentară „Consumul de referință al unui adult obișnuit (8 400 kJ/2 000 kcal)” ar trebui indicată în imediata apropiere a fiecărei declarații nutriționale?

 • Da, atunci când informațiile sunt exprimate ca procentaj din consumul de referință per 100 g/ml.
 • Nu, atunci când informațiile sunt exprimate per porție.

%CR, %VNR pe etichetă

Valoarea energetică și toți nutrienții obligatorii pot fi exprimate sub forma %CR din consumul de referință în tabelul nutrițional, în plus sau în locul formei de exprimare per 100g/100mg (facultativ). Cantitățile de grăsimi, acizi grasi saturați, zaharuri și sare pot fi exprimate sub forma %CR numai per portie.

Vitaminele și mineralele care sunt declarate pe eticheta nutrițională trebuie să fie exprimate sub forma %VNR raportat la consumul de referință per 100g/100ml (obligatoriu).

Declarația nutrițională este obligatorie pentru produsul alimentar așa cum este vândut, dar, atunci când este cazul, ea se poate referi la produsul alimentar după preparare, cu condiția ca modul de preparare să fie descris într-un mod suficient de detaliat.

Acum să nu sărim în capul producătorilor dacă nu vedem declarația nutrițională prezentată pe ambalajul produsului. O mulțime de produse alimentare sunt exceptate de la declarația nutrițională obligatorie.

Glosar de termeni

 • Nutrient - Proteine, glucide, grasimi, fibre, sodiu, vitamine și minerale listate la punctul 1 al Părții A din Anexa XIII a Regulamentului 1169/2011 și substanțe care aparțin sau sunt componente ale uneia dintre aceste categorii;
 • Porție - Cantitatea unui anumit produs alimentar sau băuturi, luându-se în considerare un consum rezonabil de către o persoană cu ocazia unei singure consumări. Când referința se face "per porție", informațiile relevante pot fi furnizate, alternativ sau suplimentar, "per unitate de consum";
 • Unitate de consum - Înseamnă o unitate care poate fi consumată în mod individual. O singură unitate de consum nu reprezintă neapărat o porție. De exemplu, un pătrățel dintr-o tabletă de ciocolată ar putea reprezenta o unitate de consum, însă o porție ar însemna mai mult decât un pătrățel de ciocolată;
 • Valori Nutriționale de Referință - Recomandări privind cantitatea medie zilnică a unui nutrient pe care un individ aparținând unei grupe de populație ar trebui să o consume pentru o perioadă de timp. In mod tipic, acestea se bazează pe estimările cerințelor individuale dintr-o populație;
 • %CR, %VNR - Procent din Consumul de referință, Procent din Valoarea Nutrițională de Referință.

Pentru realizarea articolului au fost utilizate informații preluate de pe site-ul agenției americane FDA (Food & Drug Administration), informații din Ghidul EuroCommerce & FoodDrinkEurope publicat pe site-ul ANPC și din Notificarea Comisiei Europene privind întrebări și răspunsuri legate de aplicarea Regulamentului 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.