Top 10 ustensile de măsurat în bucătărie

Ustensile de măsurat pentru toate bucătăriile

Pentru unele feluri de mâncare, conceptul de a pune un pic din asta sau un praf din aia poate merge. Dar această tactică nu se poate aplica mereu, așa că, dacă vrem ca eforturile noastre în bucătărie să nu fie în zadar, trebuie să ne asigurăm că folosim cantitățile potrivite.

Da, spontaneitatea și creativitatea își au rostul lor în bucătărie, iar măsurarea ingredientelor nu garantează succesul. Totuși, dacă ignorăm utilitatea ustensilelor destinate măsurării cantităților în mod clar reducem șansele obținerii unui rezultat satisfăcător. Trebuie să admitem că ustensilele de măsurat sunt de mare ajutor și unele dintre acestea sunt absolut necesare, mai ales când vorbim de prepararea deserturilor, unde cantitățile trebuie să fie exacte.

Nu uita! Dacă ai sfaturi sau sugestii privind alcătuirea acestei liste, lasă un comentariu.

Mai jos găsești lista cu principalele 10 ustensile de măsurat, ce nu pot lipsi dintr-o bucătărie modernă.

Căni gradate pentru măsurarea lichidelor

Ustensile de măsurat lichidele

Pentru măsurarea ingredientelor lichide este nevoie de ustensile de măsurat diferite față de cele utilizate pentru măsurarea ingredientelor solide.

Cănile pentru măsurat lichidele pot fi din sticlă transparentă, din plastic transparent sau din metal și, în majoritatea cazurilor, pot avea 250 ml, 500 ml., 1 L. sau 2 L. Probabil, cea mai utilizată cană gradată este cea de 500 ml.

Cănile gradate din plastic sunt ușoare, dar se pătează și în timp ajung să rețină miros. Pe de cealaltă parte, cănile gradate din metal sunt rezistente, nu păstrează mirosuri și nu se zgârie, dar se recomandă spălarea manuală în locul mașinii de spălat vase.

Câștigătorul categoriei este cana gradată din sticlă. Permite vizualizarea și inspectarea calității lichidului măsurat, nu păstrează mirosurile și nu se pătează. Singurul dezavantaj al acesteia este că se poate sparge ușor în caz de neatenție.

Deoarece cănile de măsurat mai mari, precum cele de 1L sau 2L, pot fi utilizate și ca boluri de mixat, nu strică să le avem în setul nostru cu ustensile de măsurat, bune în bucătărie.

Cupe pentru măsurarea ingredientelor uscate

Cupe pentru măsurarea ingredientelor uscate

Nu putem vorbi de ustensile de măsurat fără să includem cupele de măsurat. Cupele de măsurat sunt folosite pentru măsurarea rapidă a ingredientelor uscate precum făinurile, condimentele, sarea sau zahărul. Acestea pot fi din plastic sau din oțel inoxidabil.

Setul clasic de cupe de măsurat pentru ingredientele uscate conține măsurile standard 1/4 cupă (60 ml.), 1/3 cupă (80 ml.), 1/2 cupă (125 ml.) și 1 cupă (250 ml.). Sunt recomandate cupele de măsurat din oțel inoxidabil în locul celor din plastic. Cupele de măsurat din metal sunt mai durabile și rezistă la temperaturile înalte ale mașinii de spălat vase fără să se degradeze.

Cea mai bună modalitate de a măsura cu ajutorul cupelor de măsurat este să introducem cupa în recipientul ce conține ingredientul solid în întregime și să luăm cantitatea maximă. Îndepărtăm excesul cu ajutorul unei ustensile plate. Această metodă mai este cunoscută ca "scufundare și măturare".

Pentru curățare, clătim și apoi spălăm cu detergent de vase.

Linguri și lingurițe pentru măsurarea ingredientelor

Linguri și lingurițe pentru măsurarea ingredientelor

Lingurile de măsurat sunt o componentă importantă a bucătăriei moderne, fiind unele dintre cele mai importante ustensile de măsurat pe care le putem avea atunci când gătim. Ne ajută să măsurăm cantitățile mai mici de ingrediente (uscate sau lichide). Majoritatea rețetelor de panificație (brioșe, pâine, torturi etc.) necesită măsurarea cu exactitate a ingredientelor și atunci ne putem folosi de lingurile de măsurat.

Setul standard de linguri și lingurițe de măsurat conține măsurile 1/8 (0,6 ml.), 1/4 (1,2 ml.), 1/2 (2,5 ml), 1 linguriță (5 ml.) și 1 lingură (15 ml). Chiar dacă pe piață se găsesc și seturi din plastic, lemn sau ceramică, ca și în cazul cupelor de măsurat, se recomandă utilizarea celor din oțel inoxidabil.

Este bine să avem 2 seturi de linguri și lingurițe de măsurat, unul pentru ingrediente uscate și altul pentru ingrediente lichide. De asemenea, poți opta ca unul dintre seturi să aibă lingurile cu vârful îngustat pentru accesul ușor în borcănașele cu mirodenii.

Cântar de bucătărie

Cântar de bucătărie analog

Cântarul de bucătărie are sarcina (:P) de a măsura prin cântărirea ingredientelor și nu prin măsurarea volumului. Dacă avem de gătit produse de panificație, atunci avem nevoie de un asemenea instrument. Măsurarea prin cântărire este mai exactă și reprezintă cea mai bună modalitate de a măsura făinurile.

Cântarul de bucătărie poate fi analog sau digital, acesta din urmă fiind recomandat pentru măsurătorile exacte și rapide. Cântarul de bucătărie digital poate măsura grame, kilograme, uncii sau livre.

Pentru setul tău cu ustensile de măsurat, asigură-te ca alegi un cântar ce revine la zero automat. În acest fel vei putea cântări următorul ingredient rapid.

Termometru cu citire instantanee

Termometru gastronomic cu citire instantanee

Cu ajutorul unui termometru gastronomic cu citire instantanee afli temperatura preparatului rapid, în câteva secunde, cu o precizie de ±1°C. Termometrele cu citire instantanee sunt prevăzute cu o tijă din oțel inoxidabil (acționează pe post de senzor de temperatură) și afișaj (digital sau analog).

Este recomandat să optăm pentru termometrele gastronomice cu afișaj digital și care funcționează într-un interval de temperatură mai mare, între -50°C și +300°C. În acest fel nu trebuie să ne aglomerăm cu termometre diferite pentru siropuri și carameluri, pâine, cărnuri.

Important! A nu se confunda termometrul cu citire instantanee cu termometrul pentru carne. Un termometru cu citire instantanee ne comunică temperatura preparatului în mod rapid, pe când termometrul pentru carne este introdus în carne înainte să începem gătirea și rămâne acolo până la finalizarea gătirii acesteia.

Pentru a evita contaminarea cu bacterii și germeni, sterilizăm termometrul înainte și după utilizare

Termometru pentru cuptor

Termometru pentru cuptor

Cu cât respectăm mai bine rețetele cu atât mai aproape suntem de a obține același rezultat ca și creatorul acestora, iar în marea majoritate a cazurilor respectarea temperaturii este vitală. Din cauză că uneori cuptoarele pot încălzi prea mult sau insuficient, utilizarea unui termometru pentru cuptor reprezintă unica modalitate de a ști temperatura exactă atunci când gătim și de a ne asigura că temperatura rămâne constantă pe durata pregătirii preparatului.

Este bine de știut că termometrele pentru cuptor sunt realizate atât pentru cuptoare cât și pentru grătare. Uneori, termometrele pentru cuptor pot fi utilizate și la grătar, dar termometrele pentru grătar sunt doar pentru grătar.

Există și termometre pentru cuptor 2-în-1, ce pot fi utilizate atât ca termometre pentru carne cât și pentru măsurarea temperaturii cuptorului.

Temporizator (Timer)

Temporizator pentru bucătărie

Un temporizator pentru bucătărie funcționează ca alarmă și ne ajută să prevenim arderea preparatelor atunci când gătim. Poate fi setat la câteva minute sau, în unele cazuri, la câteva ore și o alarmă va suna când timpul setat expiră. Este extrem de util atunci când ne preocupă multe lucruri în același timp și există riscul să uităm de preparatele aflate în cuptor sau pe foc.

Unele temporizatoare hi-tech ne oferă opțiunea cronometrării diferențiate, lucru foarte util atunci când avem de gătit preparate complicate ce necesită monitorizarea simultană a mai multor timpi.

O altă funcție importantă este abilitatea temporizatorului de a continua cronometrarea chiar și după atingerea timpului setat. În acest fel, dacă ajungem cu întârziere în bucătărie, vom ști cât timp a trecut din momentul în care a sunat alarma.

E bine să setăm alarma să sune un pic mai devreme, pentru a avea timp să ne ocupăm și de sarcinile conexe.

Borcane din sticlă cu capac

Borcan din sticlă, cu capac

Chiar dacă sunt destinate conservării și depozitării și nu sunt considerate ustensile de măsurat, borcanele din sticlă prevăzute cu capac sunt un instrument excelent în bucătărie. Partea frumoasă este că pot fi găsite în tot felul de mărimi, culori și forme, lucru care ajută la înfrumusețarea bucătăriilor noastre.

Sunt perfecte pentru depozitarea albușului de ou, piureurilor sau a lactatelor. De exemplu, când pregătim un sos pentru salată, putem folosi borcanul din sticlă pentru măsurare, amestecare și depozitare. Borcanele ne permit inspectarea conținutului și nimic nu ne oprește să marcăm nivelul cu carioca, direct pe borcan.

E bine să optăm pentru borcane cu capace prevăzute cu garnituri pentru o închidere etanșă.

Lingură pentru măsurarea porției de spaghete

Linguri găurite sau crestate

Un alt produs care nu are ca scop măsurarea ingredientelor, dar care poate fi utilizat ca atare, este lingura găurită sau crestată. Lingurile găurite sau crestate au ca rol principal scoaterea și scurgerea ingredientelor solide din oală, dar pot fi utilizate și pentru măsurarea diverselor produse, în funcție de creativitatea fiecăruia.

Bine de știut, lingura găurită pentru paste ne permite măsurarea cantității exacte pentru o porție de paste.

Bol pentru mixat

Bol pentru mixat, din sticlă, gradat

Bolul pentru mixat este una dintre ustensilele cele mai folosite în bucătărie. Bolurile de mixat pot fi din plastic, silicon, oțel inoxidabil, cupru sau sticlă și vin în toate dimensiunile.

Fiecare material are beneficiile sau dezavantajele sale. De exemplu, bolurile din sticlă sunt rezistente, ușor de spălat, nu se decolorează, dar sunt mai grele decât cele din plastic. Bolurile din oțel inoxidabil nu ruginesc, pot fi spălate în mașina de spălat vase, dar se zgârie și nu pot fi utilizate în cuptorul cu microunde. Bolurile din silicon pot fi utilizate la microunde, sunt ușoare și nu alunecă, dar se zgârie și se usucă mai greu.

Cel mai recent bol pe pentru mixat este cel prevăzut cu gradații la interior. De obicei, acesta este transparent sau în culori deschise (având gradația marcată cu culori închise). Eu am optat pentru un bol de mixat din sticlă, prevăzut cu gradații. Este ca o cană gradată pentru măsurarea ingredientelor, dar ceva mai mare 🙂

Cam acestea sunt principalele ustensile de măsurat care trebuie să existe în fiecare bucătărie. Ne fac viața mai ușoară și ne ajută să gătim cu spor. Alte ustensile pe care trebuie să le avem în bucătărie sunt spatulele, strecurătorile, ustensilele pentru decojit, tocătoarele, feliatoarele și, cel mai important dintre toate, cuțitul bucătarului.

Comentează mai jos și spune-ne care este produsul tău favorit.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.