Brunare

Termenul brunare se folosește pentru a descrie 2 lucruri diferite, atât prin scop cât și prin metoda utilizată.

Brunarea cărnii (gătirea parțială)

Brunarea (Browning) este procesul de gătire parțială ușoară a cărnii, cu scopul de a îndepărta excesul de grăsime de pe suprafața acesteia și de a-i da o aromă și culoare specifică. Procesul este adesea utilizat când temperatura finală de gătit a produsului nu va fi suficient de ridicată pentru a iniția reacția Maillard.

Carnea tocată este frecvent brunată înaintea adăugării altor ingrediente și finalizarea procesului de gătit.

Brunarea cărnii se face utilizând o tigaie pentru prăjire, preîncălzită la o temperatură mediu-înaltă, pentru a evita lipirea cărnii. Pentru o brunare potrivită, îndepărtăm excesul de umezeală de pe suprafața cărnii, tamponând ușor cu un prosop de hârtie. Excesul de apă va crea abur și va preveni brunarea uniformă a cărnii.

Când brunăm carnea tocată, amestecăm în timpul gătirii parțiale a acesteia, pentru a desface carnea în secțiuni cât mai mici, obținând astfel o brunare uniformă. Când culoarea roz a cărnii dispare și carnea începe să se apropie de nivelul de brunare dorit, luăm tigaia de pe foc și scurgem excesul de grăsime. Câteodată, putem să adăugăm ceapă și/sau asezonăm în timpul brunării cărnii tocate.

Brunarea (browning) este un nivel sub Rumenire (searing) și două sub Înnegrire (blackening).

Brunarea altor preparate (închiderea la culoare)

Termenul Brunare mai este folosit și pentru a descrie tehnica de închidere la culoare a fierturilor (supe, supe stoc) sau a consommé-urilor prin utilizarea tehnicilor de gătit precum Ceapa Brûlé, cu scopul de a da un aspect mai plăcut acestora.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.