Gremolata

Ce este Gremolata?

Gremolata (gremolada) este un amestec sau sos verde făcut din pătrunjel tocat, coajă de lămâie și usturoi, specific regiunii Lombardia, Italia. În prepararea amestecului putem folosi coajă și de la alte citrice, precum limetă, portocale, grepfrut ș.a., sau alte ierburi aromate.

Gremolata poate fi preparată în multe feluri. De exemplu, putem să nu punem ierburile (pătrunjel, coriandru, mentă, salvie etc.) sau ingredientele utilizate pentru personalizarea aromei (usturoi, hrean, hașme tocate), sau prin adăugarea unor altor ingrediente (brânză Pecorino Romano, anșoa, muguri de pin prăjiți, butargă).

La ce folosim Gremolata?

Gremolata acompaniază mereu ossobucco alla milanese, mâncare din carne de vițel gătită rumenit-înăbușit. De asemenea, gremolata poate fi folosită și pe post de garnitură sau pentru aromatizarea altor preparate.

Gremolata sau Gremolada?

Se folosesc ambii termeni, atât gremolata cât și gremolada. Totuși, denumirea gremolata este mai des întâlnită la vorbitorii de limbă Engleză iar termenul gremolada este mai des întâlnit în limba Italiană.

Rețete Gremolata

Dacă dorești să prepari acest amestec aromat, vezi rețetele noastre :

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.