Eckart Witzigmann

Cine este Eckart Witzigmann?

Eckart Witzigmann este un bucătar-șef austriac, patron de restaurant și autor de cărți culinare, fiind considerat unul dintre cei mai influenți bucătari în țările vorbitoare de germană.

După ucenicia sa (1957 - 1960), Witzigmann a lucrat în numeroase restaurante de renume, inclusiv ca elev al lui Paul Bocuse, în Lyon, Franța, iar în 1970 și-a început munca în Germania.

Contribuțiile lui Eckart Witzigmann în gastronomie

În 1970, Witzigmann a adus conceptul “Noii Bucătării” (Nouvelle Cuisine) în Germania.

A publicat peste 40 de cărți de bucate și a fondat o școală de gătit, mulți dintre elevii săi devenind bucătari renumiți.

Din 2004, premiul Eckart Witzigmann este acordat anual personalităților care au adus o contribuție deosebită în gastronomie.

Apreciere internațională

În 1978, a primit 3 stele Michelin pentru restaurantul său Aubergine, deschis în anul precedent, devenit astfel primul bucătar-șef vorbitor de germană (și al treilea în afara Franței) care a primit cunoscutele stele oferite de Ghidul Michelin.

În 1994, anul în care și-a vândut restaurantul Aubergine, a primit premiul și titlul de Bucătarul Secolului, oferit de ghidul francez de restaurante Gault Millau. Doar 3 alți bucătari au mai primit acest titlu: Paul Bocuse, Joël Robuchon și Frédy Girardet.

În 2007, Witzigmann a fost promovat profesor și doctor în funcție de onoare la Universitatea suedeză din Örebro, singura universitate publică de gastronomie din Europa. Din 2007 și până în anul 2010, a fost președinte al Academiei Germane de Studii Culinare.

A lucrat pentru numeroase capete încoronate, inclusiv pentru Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip, Regele Hassan al Marocului, Regele Harald al Norvegiei, Regele Carl-Gustav și Regina Silvia a Suediei, motiv pentru care New York Times l-a onorat cu titlul de “Bucătar al regilor și zeilor”. Printre admiratorii săi se numără și foștii președinți Mihail Gorbaciov (U.R.S.S.), George Bush (S.U.A) și Valéry Giscard d'Estaing (Franța).

În anul 2003, în semn de admirație, cultivatorul francez George Delbard a numit un trandafir după el, Witzigmann fiind primul austriac care a primit această onoare.

Vezi » WikiPedia - Eckart Witzigmann (Germană)

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.