Paul Bocuse

Cine a fost Paul Bocuse?

Paul Bocuse (1926 - 2018) a fost un bucătar francez, expert în gastronomie și proprietar de restaurant, cunoscut pentru calitatea restaurantelor sale și pentru modul sau inovator de a aborda bucătăria.

Instruit de Eugénie Brazier și Fernand Point, Bocuse a fost unul dintre cei mai proeminenți bucătari asociați cu “Nouvelle Cuisine” (Noua Bucătărie), bucătărie ce promovează simplitatea, acordarea unei atenții sporite aportului caloric și utilizarea ingredientelor proaspete, de cea mai bună calitate.

Contribuțiile lui Paul Bocuse în gastronomie

Bocuse a contribuit enorm la dezvoltarea gastronomiei franceze, atât direct cât și indirect, prin intermediul numeroșilor săi studenți, care au devenit bucătari faimoși la rândul lor.

Printre studenții săi a fost și Austriacul Eckart Witzigmann, unul dintre cei 4 Bucătari ai Secolului, și bucătar-șef la primul restaurant german care a primit 3 stele Michelin.

În 1975, a creat “soupe aux truffes” (supa de trufe), pentru o cină prezidențială la Palatul Élisée. De atunci, supa a fost servită în restaurantul lui Bocuse de lângă Lyon, cu denumirea de Supă V.G.E., VGE fiind inițialele numelui fostului președinte al Franței, Valéry Giscard d'Estaing, același care i-a înmânat medalia Legiunii de Onoare.

A scris multe cărți culinare, prima dintre acestea fiind dedicată lui Fernand Point, reprezentant de seamă al bucătăriei franceze.

Recunoaștere internațională

Concursul mondial de gătit “Bocuse d'Or”, echivalentul culinar al Jocurilor Olimpice, denumit după Paul Bocuse, este considerat ca fiind cel mai prestigios premiu pentru bucătari (când vine vorba de mâncare franțuzească) și este uneori văzut ca fiind campionatul mondial neoficial al bucătarilor.

Paul Bocuse a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv medalia de Comandat al Legiunii de Onoare, fiind primul bucătar care a primit acest titlu.

În 2011, a fost onorat cu premiul “Bucătarul Secolului”, iar în 2012, reprezentanții Institutului Culinar al Americii au anunțat că vor redenumi restaurantul institutului, din Restaurantul Escoffier în Restaurantul Bocuse.

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.