Fernand Point

Cine a fost Fernand Point?

Fernand Point (1897 - 1955) a fost un bucătar-șef și proprietar de restaurant francez, considerat ca fiind tatăl bucătăriei franceze moderne și precursor al “Noii Bucătării” (Nouvelle Cuisine).

Contribuțiile lui Fernand Point în gastronomie

Fernand Point a contribuit în multe aspecte ale lumii gastronomice, una dintre cele mai faimoase contribuții fiind cartea sa “Ma Gastronomie”. Aceasta a devenit o resursă importantă pentru mulți bucătari de-a lungul timpului, fiind adesea utilizată și în zilele noastre.

Dacă la vremea respectivă restaurantele serveau doar aristocrații, Point a primit cu brațele deschise pe toată lumea în restaurantul său și a fost primul bucătar-șef care a ieșit din bucătărie pentru a intra în contact cu clienții restaurantului și pentru a purta conversații cu aceștia.

S-a mândrit cu preparatele proaspete și spre deosebire de alți bucătari, care pregăteau mâncărurile și sosurile cu câteva zile înaintea servirii, Point nu a acceptat în bucătăria sa preparate gătite în zilele anterioare, totul fiind preparat de la zero în fiecare zi. Modul sănătos de a mânca dezvoltat de Point poate fi observat în multe restaurante contemporane.

De asemenea, a schimbat modul în care se consumă șampania. Împreună cu o familie de viticultori (Taittinger) care i-a solicitat ajutorul, a dezvoltat o nouă șampanie, ce putea fi consumată indiferent de moment, nu doar în momentele festive.

O altă noutate adusă de Point a constat în utilizarea ingredientelor regionale proaspete, nu doar a ingredientelor exotice.

Fernand Point a influențat mulți alți bucătari faimoși, precum Bocuse, Chapel sau Troisgros.

Filozofia lui Fernand Point

Spre deosebire de alți bucătari ai vremii, care puneau accent pe opulență, servind doar preparate complicate, numeroase feluri de mâncare și foarte multe sosuri preparate în zilele precedente, Point a considerat că este mai important să servești doar mâncare proaspătă, cu un conținut de grăsime redus și cu mai puțină carne.

Mereu în căutarea perfecțiunii, Fernand Point și-a bazat bucătăria pe calitatea ingredientelor, pe gătirea atentă și pregătirea meticuloasă a acestora.

Vezi » Wikipedia - Fernand Point (Engleză)

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.