Frigere

Ce este frigerea?

Frigerea (Roasting) înseamnă prepararea unui aliment (în special came sau pește) prin expunere directă la acțiunea focului (în frigare, pe grătar, la proțap) sau prin intermediul unei plăci metalice (frigerea la cuptor), la o temperatură minimă de 150 °C.

Frigerea îmbunătățește aroma datorită Caramelizării și Reacției Maillard ce au loc la suprafața preparatului.

Durata de frigere este influențată de structura și grosimea materiei prime.

Frigerea la cuptor (Roasting)

De asemenea, folosim termenul Frigere la Cuptor (Roasting) pentru a ne referi la tehnica de gătire cu căldură uscată ce are loc în interiorul unui cuptor și utilizează căldura indirectă pentru gătirea preparatului din toate părțile în același timp, pentru o rumenire uniformă.

Gătirea prin Frigere la Cuptor are loc mai încet față de Dogorire sau Grătar, eliberând aromele din carne sau legume. Frigerea la Cuptor poate avea loc la temperaturi mai scăzute, între 90°C și 180°C pentru cărnurile mai tari sau la temperaturi mai mari, de până la 230°C, pentru cărnurile mai fragede.

Când frigem un preparat la cuptor, îl plasăm într-o tavă prevăzută cu grilaj (pentru a permite scurgerea lichidelor) și-l stropim adesea (cu lichidul din tavă)  pentru a-și păstra savoarea și umiditatea.

Frigerea la cuptor este potrivită când gătim încet bucăți mari de carne, întregi. Orice bucată de carne gătită astfel, mai ales carnea roșie, este denumită friptură.

Vezi articol » Cât timp gătim friptura de vită la cuptor

Lasă un comentariu

Adresa ta email nu va fi publicată.