Ce este Picada?
Picada este un sos/amestec specific și o tehnică culinară de aromatizare esențială a bucătăriei Catalane.
Nu este un sos servit ca atare, precum maioneza, ci este adăugat pentru aromatizare când se prepară o rețetă. Picada este folosit pentru a da o notă aparte multor rețete (carne, pește, supe, legume) și pentru a îngroșa lichidele (sosurile).
Este considerat echivalentul sosului Italienesc, Pesto (pesto alla genovese).
Cum se prepară Picada?
Picada se prepară în mojar și trebuie să conțină cel puțin trei ingrediente: migdale, pâine și ceva lichid. Ingredientele se pisează și se amestecă până se obține un piure.
Migdalele prăjite pot fi înlocuite cu alune, nucă sau o combinație dintre acestea. Pâinea trebuie să fie uscată (prin învechire, prin prăjire sau prăjire în ulei), iar lichidul este ori lichidul folosit în pregătirea rețetei (ex: vin), ori supă stoc sau apă fierbinte.
Sunt multe variante privind celelalte ingrediente. Cele mai comune includ usturoi (adesea considerat esențial), șofran (considerat esențial) și/sau pătrunjel. Alte ingrediente, folosite mai rar, sunt: scorțișoară, ficat (gătit) de pui sau iepure, ciocolată, chimion, ierburi aromate și alte mirodenii.
Picada în Argentina
În Argentina, termenul picada este folosit pentru a denumi un preparat echivalent cu antipasto în Italia sau tapas în Spania. O gustărică.
Denumirea vine din verbul picar, care înseamnă "a ciuguli ceva". În Argentina, picada constă în gustări delicioase și aperitive. Picada tipice includ brânzeturi, cărnuri maturate, cârnați fermentați, măsline și alune.